Koalīcijas vairākums nesteidz piekrist Kariņam par ārkārtējās situācijas izsludināšanas nepieciešamību (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts kanceleja

Koalīcijas vairākums pagaidām nesniedz piekrist Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), ka Latvijā būtu atkal nepieciešams domāt par ārkārtējās situācijas izsludināšanu Covid-19 izplatības sekmīgākai ierobežošanai.

Kariņš šodien pēc tikšanās ar koalīcijas partneriem žurnālistiem paziņoja, ka, viņaprāt, ir pēdējais laiks, lai domātu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu. Viņaprāt, tas ir nepieciešams, jo veselības aprūpes sistēmas ir ierobežotas, taču Covid-19 saslimstības, tostarp stacionēto pacientu rādītāji tikai pieaug. Tāpat tas būtu nepieciešams, lai valdībai nodrošinātu tādus rīcības instrumentus, ko neparedz esošā likumdošana, bet kas būtu nepieciešami pandēmijas ierobežošanai.

"Ar esošo likumu var nepietikt. Pavasara pieredze parādīja, ka tad, kad visi strauji sākam reaģēt kopā, tad mums izdodas uzvarēt vīrusu. Es vēroju, kas notiek citās valstīs, kad atkal un atkal nepieņem stingrākus mērus, cerot, ka slimība pāries pati no sevis. Latvijā uzliesmojuma vilnis atnāca nedaudz vēlāk, saslimstības rādītāji ir krietni zemāki nekā citās valstīs. Redzam, ka uzliesmojums pats par sevi nepazudīs," sacīja Kariņš.

Premjera skatījumā, lai Latvija nenonāktu situācijā, kad pandēmija pilnīgi nekontrolēti pārņem visu, ir savlaicīgi jāpieņem šāds lēmums - iet straujākus soļus, lai situāciju pārvaldītu.

Tomēr pārējo koalīcijas partiju vidū šādas pārliecības pagaidām nav. Koalīcijas partneriem Kariņa preses konferences laikā paustais ierosinājums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu esot nācis teju kā pārsteigums. Atsevišķi politiķi neoficiāli pauda neizpratni, kāpēc valdības vadītājs šo jautājumu iepriekš neesot apspriedis koalīcijā.

Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle (NA) uzsvēra, ka politiskais spēks izvērtēs informāciju, ko sniegs eksperti, solot, ka "labākais risinājums" tiks atbalstīts.

Arī tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) sola ieklausīties speciālistos, gan paužot skepsi par valdības vadītāja rosinājumu domāt par ārkārtējo situāciju.

"Ja man jautātu tagad, vai saredzu, ka situācija pārgājusi sarkanajā zonā, tad es tādu situāciju nesaredzu. Iespējams, es dzīvoju kādā noslēgtā lokā un man ir subjektīvs skatiens, tad tieslietu sistēmā šādu situāciju nesaredzu," pauda politiķis, pieļaujot, ka problēma varētu būt sabiedrības neinformētībā par ieviestajiem drošības pasākumiem.

Bordāns stāstīja, ka cilvēki, redzot, ka tieslietu resorā cilvēki nēsā maskas, sākot stresot, taču, saņemot skaidrojumu, kāpēc tas tiek darīts, cilvēki paužot, ka arī tā rīkosies.

"Cilvēki nav pārliecināti par likumiem un regulējumiem, viņi tos neievēro nevis aiz ļaunprātības, bet tāpēc, ka nav parauga," uzskata tieslietu ministrs. Tāpat, viņaprāt, ja valdība izšķirsies izsludināt ārkārtējo situāciju, tad tiks arī apturēta ekonomika.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) pauda, ka pašlaik nevarēs atbildēt par nepieciešamību izsludināt ārkārtējo situāciju izsludināšanu, jo vispirms ir jāuzklausa eksperti jeb epidemiologi un jāsaprot, kāpēc pasliktinās saslimstības ar Covid-19 rādītāji. Pēc tam var vērtēt, vai līdz šim izmantotie instrumenti slimības ierobežošanai ir, vai nav efektīvi un kurš instruments strādā un kurš nestrādā, norādīja ministrs.

Politiķis pauda, ka varbūt rādītāji pasliktinās, jo sabiedrībā netiek ievērots kāds no noteiktajiem ierobežojumiem. Prasībām ir jābūt viegli uztveramām, jo sarežģītības dēļ uzņēmējiem un citiem iedzīvotājiem esot neskaidrība, kas ir jāievēro.

"Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce norādīja, ka šodien koalīcijas sadarbības sanāksmē netika pārrunāts jautājums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu. Politiķis pauda pārliecību, ka premjera rīcībā ir papildu informācija, uz kura pamata viņš pauž šādu ierosinājumu.

Pūce norādīja uz epidemiologu publiski pausto un ka arī otrdien valdības sēdē šajā jautājumā būs iespējams uzklausīt ekspertu vērtējumu. Vairāku ierobežojumu noteikšana nav tiesiski iespējama bez ārkārtējās situācijas izsludināšanas, bet vienmēr jautājums ekspertiem, vai tieši attiecīgie ierobežojumi ir nepieciešami, pauda ministrs.

Kariņš, atbildot uz jautājumu, kādas būs viņa rīcības, ja valdības vairākums viņa ierosinājumu tomēr neatbalstīs, uzsvēra, ka valdība tās pilnā sastāvā vēl nav uzklausījusi ekspertu skatījumu un nav apspriedusi šo jautājumu. Viņš arī norādīja, ka "nekad politiski neesam koalīcijā sprieduši, kādi mēri jāpieņem".

"Tas vienmēr ir lēmums valdības ietvaros, uzklausot ekspertu viedokļos. Mana atbildība ir izdarīt visu, lai sargātu un glābtu cilvēku veselību un dzīvību," uzsvēra valdības vadītājs.

Kā ziņots, ņemot vērā veselības aprūpes sistēmas ierobežotos resursus, Covid-19 straujo izplatību un ar likumu ierobežotās valdības tiesības aktīvākai rīcībai pandēmijas ierobežošanai, Kariņš rosina lemt par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

Par to rīt varētu diskutēt Krīzes vadības padomē un valdības ārkārtas sēdē.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu