Raidījums konstatē iespējamu emocionālu un fizisku vardarbību pret bērniem Rīgas bērnudārzā (7)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Dūre. Ilustratīvs attēls.
Dūre. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens" konstatējis iespējamu emocionālu un fizisku vardarbību pret bērniem Rīgas 36. pirmsskolas izglītības iestādē.

Raidījuma žurnāliste četrus mēnešus strādājusi par pedagoga palīgu jeb aukli Rīgas 36. pirmsskolas izglītības iestādē un ar slēpto kameru fiksējusi regulārus emocionālas un fiziskas vardarbības pret bērniem gadījumus. Raidījumā konstatēts, ka vardarbību pret bērniem īstenojusi lielākā daļa no desmit bērnudārza pedagoģēm.

Uzfilmētajos videofragmentos redzams, ka audzinātājas kliedz uz bērniem, pauž nievājošu attieksmi, neiecietību, pazemo bērnus, kā arī fiziski tos aizskar - sapurina, grūsta, stiepj aiz rokas.

Ģimenes psihoterapijas speciāliste Andrija Likova uzskata, ka uzfilmētajos sižetos redzama emocionāla un fiziska vardarbība pret bērniem, kas atstāj lielas problēmas bērna psihei.

Rīgas 36. pirmsskolas izglītības iestādes direktore Iveta Vitkovska sarunā ar raidījumu atzina, ka vairākas no nofilmētajām epizodēm neesot pedagoģiskas, attieksme pret bērniem neesot atbilstoša un moralizēšana paaugstinātā tonī nav pieņemama.

Vienlaikus Vitkovska norādīja, ka veikusi individuālas pārrunas ar pedagogiem, pedagogi pamatojuši savu rīcību un reizēm esot gadījumi, ka pedagogiem esot jāpasaka "kāds stingrāks vārds".

Raidījuma žurnāliste anonīmi uzrakstījusi iesniegumu Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai (VBTAI) un VBTAI vadītājs Jānis Ābele raidījumam atzina, ka redzamajos materiālos ir redzams pamats lietvedības sākšanai un VBTAI veic šo gadījumu izmeklēšanu. Tāpat Ābele norādīja, ka sūdzības no bērnu vecākiem saņemtas par vairākām pirmsskolas izglītības iestādēm.

Izglītības kvalitātes valsts dienestā (IKVD) aģentūrai LETA norādīja, ka dienests ir saņēmis apjomīgus materiālus saistībā ar situāciju un raidījuma izpētes rezultātā konstatēto Rīgas 36. pirmsskolas izglītības iestādē. Šobrīd IKVD iepazīstas ar atsūtītajiem materiāliem, kā arī sadarbībā ar iestādes dibinātāju, proti, Rīgas domi, skaidros un izvērtēs situāciju pirmsskolā, un lems par tālāko rīcību.

Dienestā uzsvēra, ka šī gadījuma izvērtēšanā ir iesaistīta VBTAI, kuras kompetencē ir konstatēt, vai bija emocionālā un fiziskā vardarbība, un arī sodīt par to, turpretī IKVD kompetencē esot izvērtēt pirmsskolas izglītības kvalitāti, kā arī iestādes vadītāja un pedagogu darbības, lai izglītības programmas tiktu īstenotas bērnu dzīvībai un veselībai drošos apstākļos.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu