Ceļ apsūdzības par strādnieka bojāeju uz Finanšu ministrijas ēkas jumta (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Makare/LETA

Prokuratūra cēlusi apsūdzības pret divām fiziskām un vienai juridiskai personai par darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu, kā rezultātā 2019.gada novembrī no Finanšu ministrijas (FM) ēkas jumta nokrita un bojā gāja strādnieks,  pastāstīja prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka.

Apsūdzība uzrādīta par darba aizsardzību vai tehnisko drošību reglamentējošo normatīvo aktu prasību pārkāpšanu, ja to izdarījis uzņēmuma, iestādes vai organizācijas vadītājs vai cita persona, kas atbildīga par šo noteikumu ievērošanu, un ja šis nodarījums izraisījis cilvēka nāvi.

Par šādu noziegumu var piemērot brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Patlaban turpinās pirmstiesas izmeklēšana un prokuratūra plašākus komentārus nesniedz.

Jau ziņots, ka 2019.gada 8.novembrī no Finanšu ministrijas ēkas jumta nokritis un bojā gājis strādnieks. Policija par notikušo ierosināja kriminālprocesu.

Toreiz VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) aģentūru LETA informēja, ka ministrijas ēkas jumta nomaiņas darbus veica personu apvienība "Delta Construction" un "SCM Latvia". Darbus minētā personu apvienība sāka oktobra sākumā.

"Delta Construction" pārstāvis Uģis Ligers toreiz aģentūrai LETA sacīja, ka  attiecīgie darbi bija nodoti apakšuzņēmējam "RK Līvi" un negadījums tika konstatēts, viņiem veicot darbus.

VNĪ iepriekš paziņoja, ka pieprasīta informācija no būvnieka - personu apvienības SIA "Delta Construction" un SIA "SCM Latvia", iekšējam auditam ir uzdots veikt procedūru pārbaudi par drošības noteikumu ievērošanu objektā Smilšu ielā 1.

VNĪ arī atzīmēja, ka personu apvienība "Delta Construction" un "SCM Latvia" darbu veikšanai "RK Līvi" ir piesaistījusi kā apakšuzņēmēju, par ko VNĪ kā pasūtītājs netika informēts. Pēc VNĪ minētā, "RK Līvi" noliedzis, ka bojā gājušais cilvēks būtu viņu darbinieks.

Saistībā ar strādnieka bojāeju VNĪ valdes locekle Kitija Gruškevica atkāpās no amata.

Traģēdijas dienā Valsts darba inspekcija (VDI) paziņoja, ka jau iepriekš saņēmusi sūdzību par darba drošības noteikumu neievērošanu, strādājot uz FM jumta.

Toreiz VDI informēja, ka iepriekšējā nedēļā inspekcija bija saņēmusi ziņojumu par to, ka strādnieki, kuri strādā uz FM jumta, esot pieejamas drošības sistēmas, tomēr viņi tās neizmantojot. Inspekcija pārbaudi bijusi ieplānojusi 11.novembrī, tomēr "dzīve ieviesa savas korekcijas".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu