Deputātu algās neiztērētos līdzekļus novirzīs insulīna monitorēšanas sistēmu iegādei

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Pērn, atsakoties no atalgojuma paaugstināšanas, Saeimas budžetā ietaupītos 510 000 eiro atvēlēs insulīna monitorēšanas sistēmu iegādei 300 bērniem, šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē lēma deputāti

Deputāts Andrejs Klementjevs (S) skaidroja, ka pērn deputāti atteicās no algu paaugstinājuma, tādēļ šā gada Saeimas budžetā ir izveidojies pārpalikums, kas ir jāiztērē līdz kalendārā gada beigām.

Latvijas Bērnu un jauniešu diabēta biedrības pārstāve Landa Jaunzema stāstīja, ka ar pirmā tipa diabētu slimo bērni no desmit mēnešu vecuma, tādēļ ir grūti kontrolēt glikozes līmeni asinīs, durot pirkstā maziem bērniem katru dienu.

Jaunākās paaudzes insulīna monitorēšanas iekārtas nodrošina glikozes kontroli, bez duršanas, kas ļauj tā līmeni bērniem vieglāk kontrolēt gan bērnudārzā, gan skolā.

Elektroniskā mērierīce pastāvīgi rāda cukura līmeni asinīs un pat brīdina par bīstamību, taču tā ir ļoti dārga un reti kura ģimene to var atļauties. Pateicoties Bērnu slimnīcas fonda atbalstam mērierīces patlaban ir pieejamas 80 ģimeņu bērniem.

Saeimas komisija vienojās nosūtīt vēstuli Saeimas prezidijam, kurš vērsīsies Finanšu ministrijā ar lūgumu pārdalīt 500 000 eiro Veselības ministrijai (VM) insulīna monitorēšanas sistēmu iegādei.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes locekle Zane Straume informēja, ka šonedēļ slimnīca gatavojas izsludināt iepirkumu, kas tiks atvērts pēc 20 dienām.

Kā vēstīts, pēc VM aprēķiniem gadā nepieciešami aptuveni 500 000 eiro, lai nodrošinātu nepārtrauktu insulīna monitorēšanu bērniem ar cukura diabētu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu