ĀM parlamentārā sekretāre: jābūt gataviem bezvienošanās Brexit

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Joprojām jābūt gataviem abiem scenārijiem - Lielbritānija var izstāties no Eiropas Savienības (ES) bez vai ar vienošanos, Saeimas Ārlietu un Eiropas lietu komisiju kopsēdē deputātiem uzsvēra Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Tāpat viņa norādīja, ka ja izstāšanās līguma nebūs, tad sadarbībā starp ES un Lielbritāniju var rasties pārrāvumi. Tomēr Kalniņa-Lukaševica pauda cerību, ka līdz brīdim, kad tiks rasts ilgtermiņa risinājums, īstermiņā sadarbība varēs turpināties uz ES ārkārtas risinājuma pamata, ko visām bloka dalībvalstīm piedāvās Eiropas Komisija.

ĀM parlamentārā sekretāre uzsvēra, ka

Latvijas valsts institūcijas ir gatavas pārejas perioda beigām, tomēr neskaidrības vēl paliek

par jomām, kur starp ES un Lielbritāniju nepastāv vienošanās vai, piemēram, cita veida starptautiskais vai divpusējais regulējums jomās, kas cilvēkus visvairāk skar, piemēram, sociālās drošības koordinācijas jautājumi, arī tas, kas attiecas uz ekonomiku, aviāciju un kravu pārvadājumiem.

Pēc Kalniņas-Lukaševicas sacītā, patlaban ir svarīgi pastiprināt sabiedrības, uzņēmēju un nozaru pārstāvju informēšanu par 1.janvārī gaidāmajām pārmaiņām attīstībās ar Apvienoto Karalisti un katra ministrija ir atbildīga par komunikāciju ar savas kompetences jomu.

ĀM parlamentārā sekretāre pavēstīja, ka saskaņā ar pagājušā gada rudenī pieņemto lēmumu par Brexit seku risināšanu,

ministrijām tika rezervēts papildus finansējums, lai spētu sagatavoties darbiem un nodrošinātu pēc iespējas mazākus pārrāvumus un, iespējamos, sarežģījumus.

Kalniņa-Lukaševica norādīja, ka šis finansējums paredzēts un tiek lietots gan informācijas sistēmu pielāgošanai, gan arī jaunu amata vietu izveidei, jo pārejas perioda beigās daudzām iestādēm radīsies papildus funkcijas un palielināsies darba apjoms, piemēram, ĀM ir paredzēts finansējums divu štata vietu izveidei Latvijas vēstniecībai Lielbritānijā, paredzot, ka darbiniekiem pieaugs darba apjoms, kas attiecas uz sadarbību ar tautiešiem Apvienotajā Karalistē un virkni citu jautājumu.

Runājot par to, cik aktīvi Latvijas pilsoņi izmanto reģistrāciju pastāvīgā vai pagaidu iedzīvotāja statusam, ĀM parlamentārā sekretāre norādīja, ka intensitāte ir pieaugusi. Statistika ir pieejama katru ceturksni un jaunākie dati būs pieejami 26.novembrī. Dati, kas oficiāli pieejami no Lielbritānijas, attiecas uz 30.jūniju un tobrīd statusam bija pieteikušies 102 710 Latvijas pilsoņi, savukārt pieteikumi izskatīti un statuss piešķirts vasaras vidū bija 97 740 pilsoņiem.

"Gaidīsim jaunākos datus, turpināsim rūpīgi sekot sarunu gaitai starp ES un Lielbritāniju, kā arī gatavoties abiem iespējamiem scenārijiem," akcentēja Kalniņa-Lukaševica.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu