Kad vairs nav ko zaudēt: kā Eiropas valstis aizdomājas par totālu sabiedrības testēšanu (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Eiropas valstu valdības arvien vairāk aizdomājas un arī piekopj totālas testēšanas taktiku, lai apkarotu Covid-19 izplatību. Pirmā šādu taktiku piekopa Ķīna, bet pagājušajās brīvdienās Slovākijā sākās masveida testēšana, kā rezultātā pārbaudīti ir teju visi iedzīvotāji vecumā no 10 līdz 65 gadiem.

Lielbritānija šādu metodi mēģinās piekopt Liverpūlē, tomēr epidemiologi un Pasaules Veselības organizācija par totālās testēšanas efektivitāti pagaidām nav pārliecināti. Tomēr, neraugoties uz to, Eiropas valstīs šāda ideja gūst arvien vairāk piekritēju, vēsta “The Wall Street Journal”.

Eiropā diskusijas par testēšanas mērogu paplašināšanu pastiprinājās pēc Slovākijas veiktās masveida testēšanas. Pašlaik Slovākijā Covid testi ir veikti 3,6 miljoniem iedzīvotāju, no kuriem 38 000 cilvēku testi bijuši pozitīvi.

“Kad situācija ir tik slikta kā pašlaik, zaudēt vairs nav ko. Jā, mēs sākumā domājām, ka šīs idejas īstenošana nav reāla, taču kaut kā mums tas tomēr izdevās,” teica Slovākijas aizsardzības ministrs Jaroslavs Naģs.

Slovākijas policija un armija veica pārbaudi, lai pārliecinātos, vai saslimušie cilvēki tik tiešām paliek mājās un ievēro karantīnu. Par karantīnas režīma pārkāpšanu vai atteikšanos nodot testu draudēja sods līdz pat 1600 eiro. Pēc ministra vārdiem, lielākā daļa iedzīvotāju varasiestāžu prasības ir izpildījuši.

Masu testēšanas taktiku veiksmīgi izmanto Ķīna vairākās pilsētās. Tā, piemēram, oktobrī Cindao pilsētā tika pārbaudīti deviņi miljoni iedzīvotāju. Testēšana sākta, jo pilsētā tika konstatēti 12 saslimšanas gadījumi. Savukārt Kašgarā, kur dzīvo 4,7 miljoni iedzīvotāju, tika veikta visu iedzīvotāju testēšana pēc tam, kad pilsētā tika konstatēts viens asimptomātisks Covid-19 gadījums.

Pagājušajās brīvdienās savus padomniekus uz masveida testēšanas novērošanu Slovākijā nosūtīja Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons. Tagad, sākot jau ar šo piektdienu, totāla testēšana ir sagaidāma arī Lielbritānijas pilsētā Liverpūlē, kur Covid-19 testu būs nepieciešams nodot ikvienam pilsētas iedzīvotājam, vēsta “The Wall Street Journal”. Programmas īstenošanā būs iesaistīti arī Lielbritānijas bruņotie spēki. Ja šī metode izrādīsies efektīva, tā tiks īstenota arī citās lielajās Lielbritānijas pilsētās.

“Līdzvērtīgai testēšanai ir potenciāls kļūt par spēcīgu ieroci cīņā pret Covid-19,” sacīja Džonsons.

Savukārt Beļģijas varasiestādes ir likušas medicīnas ekspertiem noskaidrot, vai šāda testēšanas programma, līdzīgi, kāda veikta Slovākijā, var mazināt slimības izplatību. Tiek vēstīts, ka šī ideja apspriesta pat NATO un Eiropas Savienības valstu vadītāju sapulcēs.

Tomēr Eiropas epidemiologi šādu ideju uzņem visai piesardzīgi. Daudzi no viņiem jautā, vai tas ir efektīvs testu izmantošanas veids, jo “daudz vērtīgāk ir veikt riska grupu cilvēku – policistu, mediķu un veco ļaužu pansionātu iemītnieku testēšanu”.

Pasaules Veselības organizācija aicina varasiestādēm turpināt sekot katra saslimušā kontaktpersonām, nevis likt miljoniem cilvēku vienlaikus veikt testēšanu. Tāpat tiek norādīts, ka Eiropā šāda metode var izrādīties neefektīva, jo ir atklāti pārāk daudzi saslimšanas gadījumi un kontaktpersonu atklāšanai vienkārši var nepietikt resursu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu