Škoda patentē ģeniālu risinājumu, kas veicinās piesprādzēšanos mašīnā (6)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Škoda izgaismotās drošības jostu sprādzes
Škoda izgaismotās drošības jostu sprādzes Foto: Škoda

Piesprādzēšanās ar drošības jostu ir viens no drošas autobraukšanas stūrakmeņiem, un katrs vadītājs savā personīgajā mašīnā roku kustības ir atstrādājis tiktāl, ka process ar laiku jau kļūst pilnīgi automātisks.  

Protams, ir indivīdi, kuri spītīgi nepiesprādzējas vai pat nopērk speciālus aizbāžņus, lai drošības jostu sensoriem aizvērtu mutes. Bet ne par viņiem šoreiz stāsts. Šoreiz stāsts par mūžseno problēmu, kas ir drošības jostas aizsprādzēšana svešā mašīnā, par tumsu nemaz nerunājot, kā arī aizmāršība, pret kuru Škoda ierosina cīnīties ar izgaismotām drošības jostu ligzdām.

Čehu ražotāja Simply Clever (vienkārši gudro) risinājumu laboratorijā ir izstrādāta vienkārša, bet tai pašā laikā ģeniāla sistēma, kas veicinās piesprādzēšanos mašīnā un samazinās traumu gūšanas risku. Sistēma ir tik vienkārša, ka gluži vai jābrīnās, kā līdz tai nebija aizdomājies kāds cits autoražotājs.

Autodesk VRED Professional 2020.2
Autodesk VRED Professional 2020.2 Foto: Škoda

Lai vai kā, čehu patents, kam ir globāls statuss, ietver drošības jostas ligzdu, kuras sarkanā atlaišanas poga ir caurspīdīga un ar kristālisku gaismas laušanas efektu izkliedē aiz atlaišanas mehānisma iebūvēto LED lampiņu gaismu.

Daudzkrāsainajām LED lampiņām ir divi pamata darbības režīmi. Laikā, kad sēdeklī neviens nesēž, LED lampiņas izstaro baltu gaismu, tādējādi ir labi atrodamas arī tumsā. Pēc vajadzības gaismiņas var arī ieprogrammēt, lai tās uz savu atrašanās vietu norāda mirgojot. 

Kad sēdeklī kāds apsēžas, svara sensors fiksē spiedienu un baltā gaisma nomainās pret sarkanu un signalizē, ka nepieciešams piesprādzēties. Tas lieliski kalpo ne tikai kā atgādinājums pašiem, bet arī norāda, ka, piemēram, bērni aizmugurējā sēdeklī nav piesprādzējušies vispār vai arī to izdarījuši nekorekti.

Kad drošības jostas ir pareizi aizsprādzētas un pasažieri ir gatavi ceļam, jostu sprādzes iemirdzas zaļā gaismā un pēc tam atkal kļūst baltas. 

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu