Pēdējie pieci štati, kuri noteiks ASV prezidenta vēlēšanu iznākumu

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

ASV ceturtdienas rītā turpinās balsu skaitīšana dažos atlikušajos štatos otrdien notikušajās prezidenta vēlēšanās, kuros atstarpe starp Donaldu Trampu un Džo Baidenu ir pārāk maza, lai vienu no viņiem kādā no šiem štatiem pasludinātu par uzvarētāju.

Demokrātu kandidāts Džo Baidens līdz šim ieguvis 264 elektoru balsis, bet pašreizējais Baltā nama saimnieks republikānis Donalds Tramps - 214 elektoru balsis, liecina ASV telekanālu aplēses.

Lai gūtu uzvaru cīņā par Balto namu, kandidātam nepieciešamas 270 elektoru balsis, un Baidenam uzvarai nepieciešamas vēl tikai sešas elektoru balsis.

Pašlaik uzvarētājs nav pasludināts piecos štatos - Pensilvānijā, Džordžijā, Ziemeļkarolīnā, Nevadā un Aļaskā

un kavēšanās saistīta ar lielo skaitu pa pastu nodoto balsu, kuru skaitīšana ir laikietilpīgs process.

Zināma neskaidrība šobrīd ir ar situāciju Arizonā.  

Vairāki mediji lēš, ka Arizonā uzvarēs Baidens, tomēr citi mediji, tostarp CNN un “The New York Times” joprojām uzstāj, ka uzvarētāju Arizonā šobrīd ir pāragri prognozēt. 

Uzvara Arizonā nozīmē 11 elektoru balsis. 

Ja Arizonas elektoru balsis pagaidām neņem vērā, tad Baidens līdz šim ieguvis 253 elektoru balsis. 

Trampam uzvarai prezidenta vēlēšanās vajag uzvarēt visos šajos štatos, bet Baidenam pietiek ar uzvaru Nevadas štatā, kas dod viņam nepieciešamās sešas elektoru balsis.

Sagaidāms, ka Tramps uzvarēs Aļaskā un iegūs tās trīs elektoru balsis.

Nevada paziņojusi, ka rezultāti tiks sniegti vēlāk ceturtdien, jo vēl jāsaskaita pa pastu nodotās balsis.

Nevadā līdz šim saskaitīti 86% balsu un Baidens ir minimālā vadībā ar 49,3% balsu pret Trampa 48,7%.

Pensilvānijā cīņa notiek par 20 elektoru balsīm un šobrīd saskaitīts aptuveni 89% balsu un ar 3,2 miljoniem balsu jeb 50,7% ir vadībā Tramps, salīdzinot ar Baidena 3,01 miljoniem jeb 48,1% balsu.

Sākumā Trampam Pensilvānijā bija ievērojams pārsvars pār Baidenu, taču tas sarūk, turpinoties pa pastu nodoto balsu skaitīšanai. Amatpersonas paziņojušas, ka sagaida balsu skaitīšanas pabeigšanu līdz piektdienai.

Ziemeļkarolīnas 15 elektoru balsis varētu iegūt Tramps, kurš pēc 95% balsu saskaitīšanas ir vadībā ar 50,1% balsu pret Baidena 48,6%.

Baidenam ir klājies negaidīti labi Džordžijā, kas tradicionāli bijis republikāņu bastions. Tramps tur joprojām ir vadībā, lai arī atstarpe sarūk. Tramps pēc 95% balsu saskaitīšanas ir vadībā ar 49,7% balsu pret Baidena 49,1%. Džordžijā cīņa notiek par 16 elektoru balsīm.

Foto: ASV izvēlas prezidentu

Foto: Portlendā notiek konfrontācija policijas un protestētāju starpā 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu