Cilvēka acī atklāti pret SARS-CoV-2 izturīgi audi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Acs
Acs Foto: Unsplash

Zināms, ka SARS-CoV-2 izplatās gaisa pilienu ceļā, kurus izklepo vai izšķauda inficēts cilvēks, bet cits ieelpo. Tomēr tas nav vienīgais vīrusa izplatīšanās veids.

Inficēti pilieni un daļiņas var nosēsties arī uz dažādām virsmām, kurām pieskaroties vīruss nonāk uz cilvēka rokām. Tālākais ceļš ir skaidrs – tas nonāks mutē, degunā vai acīs, tāpēc ir ļoti svarīgi regulāri dezinficēt rokas un lietot sejas maskas, rakstīts izdevumā "Science Alert".

Zinātniekiem gan vēl nav īsti skaidrs, kā koronavīruss organismā var nonākt caur acīm, tiesa, viņi to uzskata par “bioloģiski iespējamu”. Tomēr jaunajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Cell Reports”, zinātnieki atklājuši jaunus pierādījumus tam, ka dažas no acs daļām varētu būt izturīgas pret SARS-CoV-2.

Pētījumā ASV zinātnieki atklāja, ka acs radzene – caurspīdīga acs ārējā apvalka priekšējā daļa – izskatās izturīga pret koronavīrusa infekciju. Tiesa, zinātnieki atgādina, ka eksperimentu rezultāti vēl ir tikai provizoriski.

“Mūsu atklājums nepierāda, ka visas radzenes ir izturīgas pret vīrusu. Tomēr katra pārbaudītā donora radzene tāda bija,” teica mikrobiologs Džonatans J. Mainers.

Eksperimentos, izmantojot radzenes audus no 25 donoriem, kā arī laboratorijas peļu radzenes, zinātnieki tās pakļāva trīs dažādiem vīrusiem: SARS-CoV-2, Zikas vīrusam, herpēm. Izrādījās, ka herpes un Zikas vīruss spēja vairoties radzenes audos, savukārt SARS-CoV-2 nespēja.

“Mūsu iegūtie dati liecina, ka jaunais koronavīruss, šķiet, nevar vairoties acs radzenē,” teica pētnieki.

Tas, kā tieši cilvēka acs radzene neļauj vīrusam vairoties, zinātniekiem vēl nav īsti skaidrs. Viņi domā, ka to regulē kāds īpašs pretvīrusu mehānisms, tomēr pagaidām nav zināms, kāds tieši. Lai to noskaidrotu, ir nepieciešami tālāki pētījumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu