Slepkava Alise – jauns detektīvs intelektuāļiem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Giljermo Martiness
Giljermo Martiness Foto: Wikipedia.org

Tie, kas lasījuši argentīniešu rakstnieka Giljermo Martinesa (Guillermo Martínez) latviešu valodā iznākušo romānu "Slepkavības Oksfordā", jau zina – viņa darbi ir kā smalki savērptas intelektuālas mīklas, kuras risinot nākas pievērsties gan literatūras vēsturei un rakstnieku biogrāfijām, gan sarežģītiem matemātikas pasaules noslēpumiem un to risinājumiem. 

Tajos papildus detektīvlīnijai rodamas vēl citas, intelektuāli izaicinot izmeklēt un izprast sen aizmirstus noslēpumus, kuri izraisījuši mūsdienu pasaules drāmas. Jaunākais Martinesa darbs “Slepkava Alise”, kurš tikko izdots latviešu valodā, brīnišķīgi iederas šajā koncepcijā.

“Giljermo Martiness ir pārliecinoši ieņēmis paliekošu vietu literāro kriminālromānu autoru elitē līdzās H. L. Borhesam un Arturam Konanam Doilam,”

raksta “Le Figaro”.

Romāns sākas ar spraigiem notikumiem: jauna Oksfordas zinātniece no Lūisa Kerola brālības atrod slavenā romāna “Alise Brīnumzemē” autora dienasgrāmatas lappusi, kura uzskatīta par zudušu kopš 1863. gada. Viņa gatavojas visiem pavēstīt par aizraujošo atradumu, kas, iespējams, varētu atklāt pavisam citā gaismā dažus delikātus, ar Kerola dzīvi saistītus notikumus, kad meiteni notriec automašīna. Pēc šī negadījuma Lūisa Kerola brālības godājamie un ekscentriskie biedri kļūst vienlaikus par apdraudētajiem un aizdomās turētajiem... bet baisu notikumu virkne tikai sākas!

Lai saprastu sakarības un uzzinātu patiesību, aizrautīgais matemātikas pasniedzējs Arturs Seldoms un viņa zinātkārais un attapīgais students no Argentīnas (viņš arī vēsta šo stāstu) apvieno spēkus, lai atrisinātu briesmīgos noziegumus, kas visi kaut kādā veidā ir saistīti ar grāmatu “Alise Brīnumzemē”.

"Slepkava Alise"
"Slepkava Alise" Foto: Publicitātes foto / Zvaigzne ABC

Giljermo Martiness, matemātikas doktors un viens no zināmākajiem argentīniešu rakstniekiem, ir vairāku romānu un stāstu krājumu autors. Viņa līdz šim slavenākais darbs ir “Slepkavības Oksfordā” (2003), kas ticis izdots vairāk nekā 40 valodās, tajā skaitā latviešu, novērtēts ar vairākām literārām godalgām, un pēc tā motīviem uzņemta arī kinofilma. 2019. gadā par romānu “Slepkava Alise” G. Martiness saņēmis Premio Nadal – senāko un prestižāko spāņu literāro balvu.

Pieejama arī e-grāmata.

No spāņu valodas tulkojis Edvīns Raups.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu