Izraēlas spēki noposta palestīniešu ciematu, atstājot 41 bērnu bez pajumtes (5)

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Izraēlas spēki noposta palestīniešu ciematu, atstājot 41 bērnu bez pajumtes, vēsta "The Guardian", atsaucoties uz ANO paziņojumu. Ciemats nojaukts, lai piespiestu palestīniešus atstāt to mājas.

Lielākajā piespiedu pārvietošanas operācijā vairāku gadu laikā Izraēlas drošības spēki nolīdzinājuši palestīniešu apdzīvotu ciematu okupētajā Rietumkrasta teritorijā.

“Šī bija viena no vistrauslākajām kopienām Rietumkrastā,”

uzsvēra ANO humānās palīdzības koordinatore Rietumkrastā Ivonna Helle.

Nojauktais Khirbet Humsa ciemats bija viena no vairākām apdzīvotām vietām Jordānas ielejā, kuru apdzīvo beduīni. Par spīti tā atrašanās vietai palestīniešu teritorijā, Izraēlas puse apgalvo, ka ciemats atrodas Izraēlas drošības spēku poligonā. Ciemata nojaukšana tiek pamatota ar nelegālas celtniecības apkarošanu.

“Palestīniešiem ir gandrīz neiespējami iegūt būvniecības atļaujas.

Ciematu nojaukšana ir viena no metodēm, ko Izraēlas varas iestādes izmanto, lai piespiestu iedzīvotājus pamest to mājas,”

skaidro Helle, apvainojot Izraēlu nopietnos starptautisko likumu pārkāpumos.

Kopš gada sākuma Izraēlas drošības spēki nojaukuši vairāk nekā 700 ēku Rietumkrastā.

“Mājlopu un automobiļu konfiscēšana, kā arī atsevišķu ēku nojaukšana ir ierasta metode palestīniešu zemju pārņemšanai,” komentēja Izraēlas cilvēktiesību organizācijas «B'Tselem» pārstāvis Amits Gilutzs.

"Taču vesela ciemata iznīcināšana ir rets atgadījums, un šķiet, ka Izraēla izmantoja brīdi, kad pasaules acis pavērstas citur,”

akcentēja Gilutzs, atsaucoties uz notiekošajām ASV prezidenta vēlēšanām.

Izraēlas spēki ir okupējuši Rietumkrastu kopš 1967. gada, palestīniešiem saglabājot ierobežotas pašnoteikšanās tiesības. Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu iepriekš izteicies, ka plāno anektēt ievērojamu daļu no okupētajām palestīniešu teritorijām.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu