Orbāns kritizē ES vienošanos par finansējuma sasaisti ar likuma varu

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns piektdien kritizēja nule kā panākto Eiropas Savienības (ES) vienošanos, kas sasaista likuma varas principu ievērošanu ar ES finansējuma saņemšanu,  dodot mājienu, ka varētu izmantot veto.

"Šobrīd nav laika diskusijām par likuma varu," medijiem piektdien sacīja premjers.

Krietni svarīgāk ir, lai valstis, kas smagi cietušas koronavīrusa pandēmijā, var ātri saņemt finansējumu no ES budžeta un atlabšanas paketes, viņš skaidroja.

"Es šeit runāju par Eiropas dienvidu valstīm. Ungārijai ir pietiekami finanšu resursi nākamajiem diviem gadiem," piebilda Orbāns.

Kaut arī premjers piektdien tiešā formā neteica, ka izmantos veto, viņš deva mājienu, ka šādi varētu rīkoties,

jo Ungārija nākamos divus gadus nebūs atkarīga no ES fondiem, liecina portāla "portfolio.hu" analīzes.

ES dalībvalstu un Eiropas Parlamenta (EP) sarunvedēji ceturtdien vienojās par mehānismu, kas saista ES fondu līdzekļu piešķiršanu ar likuma varas ievērošanu, tādējādi paverot ceļu bloka ilgtermiņa budžeta apstiprināšanai.

Pret Ungāriju un Poliju Eiropas Komisija (EK) ir ievadījusi pārkāpuma procedūras par ES demokrātijas standartu neievērošanu, kas, pēc Briseles domām, apdraud tiesu un mediju neatkarību.

Budapešta un Varšava kategoriski iebilst pret ES fondu līdzekļu sasaisti ar tā dēvētās likuma varas ievērošanu, taču pašreizējās ES prezidējošās valsts Vācijas vadībā sarunās ar EP panākta "sākotnējā vienošanās par jaunu vispārējo režīmu Savienības budžeta aizsardzībai".

Jaunais mehānisms tiks iedarbināts tad, kad "likuma varas principu pārkāpšana kādā dalībvalstī ietekmēs vai radīs nopietnu risku ietekmēt ES budžeta veselīgu finansiālu vadību vai ES finansiālo interešu aizsardzību".

Vienošanos vēl jāapstiprina visām 27 dalībvalstīm un ES, taču pastāv cerība, ka tā ļaus izkļūt no strupceļa, kādā nonākusi ES ilgtermiņa budžeta un bloka tautsaimniecības atveseļošanas fonda apstiprināšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu