Sešas aktīvākās Amerikas feministes, kas mainīja pasauli

Foto: Instagram, Publicitātes, TVNET kolāža
Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X

Līdzīgi kā tagad ir pienācis jau otrais pandēmijas vilnis, arī feminisma kustībai bija vairāki “viļņi”. Pirmais uzplaiksnījums bija novērojams 19.gadsimta beigās, vēlāk 20.gadsimta vidū, un trešais norisinās kopš 20.gadsimta beigām līdz pat šim brīdim. Lielos vilcienos esam ieskicējuši zināmāko notikumu gaitu, bet kuras dāmas slēpjas aiz panākumiem bagātās aktīvistu kustības?

Drīzumā būs skatāms aizraujošs drāmas seriāls “Amerikas sievietes”, kurā tiks atainota sociālā kustība 19. gadsimta 70. gados, lai veicinātu grozījumus Vienlīdzības tiesībās.

Apkopojām svarīgāko informāciju par slavenajām sešām feministēm, kuras atveidotas jaunajā seriālā!

Filisa Šlaflija (Phyllis Schlafly): pret abortu un pret dzimuma vienlīdzību!

Galvenā no aktīvistēm ceļā pret dzimumu vienlīdzību ir Filisa Šlaflija (Phyllis Schlafly). Filisa savos uzskatos bija tradicionāla – pret sieviešu nodarbinātību, pret homoseksuālām attiecībām, pret abortu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nokton Magazine (@noktonmag) on

Filisa uzskatīja, ka sievietes vieta ir mājās – rūpēties par ģimeni un būt par izcilu sievu vīram, kurš par viņu rūpējas un gādā.

Šlaflijai patika šis dzīvesveids, un viņa lēma veidot savu grupējumu un sacelties pret visām aktīvistēm, kuras tiecās pēc dzimumu vienlīdzības.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Phyllis Schlafly (@phyllis_schlafly) on

Filisas Šlaflijas loma seriālā piešķirta Keitai Blanšetai (Cate Blanchett). 

Foto: publicitātes

Bella Abzuga (Bella Abzug): šīs sievietes vieta ir pārstāvju palātā!

Abzuga bija amerikāņu juriste, ASV pārstāve, sabiedriskā aktīviste un Sieviešu kustības vadītāja.

1971. gadā Abzuga pievienojās citām vadošajām feministēm, piemēram, Glorijai Šteinemai (Gloria Steinem), Šērlijai Šišolmai (Shirley Chisholm) un Betijai Frīdanai (Betty Friedan), lai nodibinātu Nacionālo sieviešu politisko apvienību (NWPC).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aloma Ichinose (@alomaanonymouslegend) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Encyclopedia Womannica (@encyclopediawomannica) on

Abzuga dibināja un vadīja vairākas sieviešu aizstāvības organizācijas, 1979. gadā - “Sievietes ASV”, un turpināja vadīt feministu aizstāvības pasākumus, piemēram, kalpoja par sieviešu vienlīdzības dienas Ņujorkas marta maršali 1980. gada 26. augustā. 1970. gadā Abzugas pirmais kampaņas sauklis bija: "Šīs sievietes vieta ir pārstāvju palātā.”

Viennozīmīgi vienu no spožākajiem feministēm atveido Margo Martindale (Margo Martindale).

Foto: publicitātes

Glorija Steinema (Gloria Steinem) - Amerikas feministu kustības vadītāja

Glorija 1960. gadu beigās un 70. gadu sākumā kļuva nacionāli atzīta par Amerikas feministu kustības vadītāju.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Plamenka (@petitesignorina) on

Neskatoties uz ietekmi feministu kustībā, Steinema izpelnījās kritiku no dažām feministēm, kuras apšaubīja, vai viņa ir apņēmusies veikt šo kustību, vai izmanto to, lai popularizētu savu krāšņo tēlu. Arī mūsdienās Steinema ir aktīva savu uzskatu realizētāja - 2015. gadā viņa pievienojās 30 starptautiski vadošajām miera uzturētājām un kopā ar Mairadu Magvairi (Maireadu Maguire) kļuva par 2015. gada sieviešu gājiena goda līdzpriekšsēdētāju Korejā. Tā rīkos starptautiskus miera simpozijus gan Phenjanā, gan Seulā, kuros sievietes no Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas varēs dalīties pieredzē un idejās par sieviešu mobilizēšanu, lai apturētu Korejas krīzi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Working Women Agency (@workingwomenagency) on

Gloriju Steinemu seriālā “Amerikas sievietes” atveido izcilā Roza Birna (Rose Byrne). 

Foto: publicitātes

Šērlija Šišloma (Shirley Chisholm): pirmā afroamerikāne

Šērlija 1968. gadā kļuva par pirmo afroamerikāņu sievieti, kas ievēlēta Amerikas Savienoto Valstu kongresā.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Julie For Beverly (@julieforbeverly) on

Šišolmas runa "Par vienlīdzīgu tiesību grozījumu", kas teikta 1970. gadā, ir iekļauta kā Nr. 91 Amerikas retorikas 20. gadsimta 100 populārāko runu sarakstā.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pure Love Boutique LLC (@pureloveatl) on

Šērlija kļuva par pirmo melnās partijas galveno kandidātu, kas kandidēja uz ASV prezidenta amatu 1972. gada ASV prezidenta vēlēšanās, padarot viņu arī par pirmo sievieti, kura jebkad kandidējusi uz Demokrātiskās partijas prezidenta nomināciju.

Šērliju Šišlomu seriālā atveido Uzo Aduba, kura pasaulē plašāk pazīstama kā viena no neatkārtojamajām aktrisēm cietuma drāmas seriālā “Orange is the New Black". 

Foto: publicitātes

Džila Rukelšausa (Jill Ruckelshaus): Baltā nama karotāja

Džila Rukelšausa (Jill Ruckelshaus) ir bijusī īpašā asistente un Baltā nama Sieviešu programmu biroja vadītāja. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hanna Lager (@feministbiblioteket) on

Viņa piedalījās 1977. gada Nacionālajā sieviešu konferencē Hjūstonā kā bijusī komisijas priekšsēdētāja. Pēc konferences viņa tika nosaukta par vienu no prezidenta Nacionālās sieviešu padomdevēju komitejas loceklēm, kuras līdzpriekšsēdētāja bija Bella Abzuga. Viņa kopā ar vēl 24 citām loceklēm atkāpās no komitejas 1979. gada janvārī, reaģējot uz Abzugas atlaišanu.

Pasaulē iemīļotā Elizabete Benksa (Elizabeth Banks).

Foto: publicitātes

Brenda Feigena (Brenda Feigen): Neesmu viena no zēniem: dzīvoju dzīvi kā feministe!

Brenda ir feministe, kura 1970. gadā tika ievēlēta par Nacionālās sieviešu organizācijas (NOW) nacionālo likumdošanas viceprezidenti.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ANNA (@annanycstore) on

Feigenas viceprezidentes amata laikā demokrātu senators no Indiānas štata Berčs Bejs (Birch Bayh), ASV Senāta Konstitucionālo grozījumu apakškomitejas priekšsēdētājs, lūdza Feigenu koordinēt Senāta liecību par Vienlīdzīgu tiesību grozījumu. 2000. gadā Feigena publicēja atmiņu grāmatu “Neesmu viena no zēniem: dzīvoju dzīvi kā feministe”, attēlojot savu dzīves pieredzi un juridiskās karjeras laikā piedzīvoto seksismu.

Ari Greinore (Ari Graynor) seriālā “Amerikas sievietes" tikusi izvēlēta Brendas lomai. 

Foto: publicitātes

Ar šiem lieliskajiem personāžiem iepazīsties katru svētdienu deviņu nedēļu garumā. No 8.novembra, plkst. 20.05 ieslēdz kanālu “FOX Life" un skaties jauno seriālu “Amerikas sievietes".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu