Sieviete 70 dienas bez simptomiem pārnēsājusi koronavīrusu (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Izmisusi sieviete. Ilustratīvs attēls.
Izmisusi sieviete. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Sievietei bija novājināta imūnsistēma, tomēr neparādījās neviens no Covid-19 simptomiem.

Sieviete, kurai bija Covid-19 slimība, vīrusu pārnēsājusi 70 dienas ilgi, visticamāk, inficējot neskaitāmus cilvēkus sev apkārt. Par spīti slimībai, sieviete nepiedzīvoja nevienu no tās simptomiem, rakstīts izdevumā "Live Science".

71 gadu vecajai sievietei bija leikēmijas paveids, tāpēc viņas imūnsistēma bija novājināta un nevarēja aizvākt SARS-CoV-2 no organisma. Lai arī pētniekiem bija aizdomas, ka cilvēki ar novājinātu imūnsistēmu var pārnēsāt vīrusu ilgāk nekā parasti, tomēr tam līdz šim bija maz pierādījumu. 

Šis atklājums ir pretrunā ar Slimību kontroles un profilakses centru vadlīnijām, kas vēsta, ka cilvēki ar novājinātu imūnsistēmu un Covid-19 nav infekciozi pēc 20 dienām. 

Jaunajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Cell”, rakstīts, ka “ilgstoša infekcioza vīrusa pārnēsāšana varētu būt bīstama pacientu vidū, kuriem ir novājināta imūnsistēma.” 

“Vīrusam turpinot izplatīties, arvien vairāk cilvēku ar dažādām imūnsistēmas problēmām inficēsies, tāpēc ir svarīgi saprast, kā SARS-CoV-2 šādās populācijās uzvedas,” komentēja pētījuma vecākais autors Vincents Minsters. 

Neparasts gadījums 

Pētījumā aprakstītā sieviete ar vīrusu inficējās februāra beigās rehabilitācijas un aprūpes centrā Vašingtonā, kur viņa bija paciente. Tur viņa tika nogādāta 25. februārī, lai ārstētos no anēmijas, kas bija saistīta ar vēzi. Ārsti pārbaudīja, vai viņa nav inficējusies ar koronavīrusu, jo viņa nāca no vīrusa uzliesmojuma centra. 2. martā atklājās, ka viņa ir inficējusies ar SARS-CoV-2. 

Nākamo 15 nedēļu laikā sievietei tika veikti vairāk nekā 12 Covid-19 testi. Vīruss augšējos elpceļos viņai tika atrasts 105 dienas pēc kārtas. Savukārt infekciozās vīrusa daļiņas – kas nozīmē to, ka vīruss var izplatīties tālāk, – 70 dienas. 

Pētniekiem arī izdevās no pacienta uztriepēm izolēt vīrusu un izaudzēt to laboratorijā. Viņi arī uzņēma vīrusa attēlus, izmantojot elektronu mikroskopiju. 

Parasti cilvēki ar Covid-19 ir infekciozi aptuveni astoņas dienas pēc inficēšanās. Iepriekš ilgākais infekcijas laiks bija 20 dienas. Sieviete, visticamāk, tik ilgi bija infekcioza tāpēc, ka viņas imūnsistēma nespēja pietiekami labi reaģēt. Vēlākajās analīzēs atklājās, ka sievietes asinīs tiešām nebija antivielu pret vīrusu. 

Sieviete tika ārstēta ar asinīm, kas iegūtas no bijušā Covid-19 pacienta. Tas nozīmē, ka tajās bija izstrādājušās antivielas pret slimību. Beigu beigās viņa izveseļojās. 

Pētījuma autori no sievietes iegūtos vīrusa paraugus arī izpētīja ģenētiski. Rezultātā noskaidrojās, ka vīruss laika gaitā piedzīvojis vairākas mutācijas. Tiesa, tās neietekmēja to, cik ātri tas varēja izplatīties. Pētnieki arī neatklāja nekādus pierādījumus, ka šīs mutācijas kaut kādā veidā palīdzējušas vīrusam izdzīvot tik ilgi.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu