UNESCO: Pieaug žurnālistu slepkavību skaits ārpus konflikta zonām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TOFIK BABAYEV / AFP

Lai gan žurnālistu slepkavību skaits pasaulē pēdējos gados ir samazinājies, satraukumu rada apstāklis, ka situācija pasliktinājusies ārpus konflikta zonām, teikts UNESO ziņojumā, kas publicēts, atzīmējot Starptautisko dienu nesodāmības izbeigšanai par noziegumiem pret žurnālistiem.

Žurnālistu slepkavību skaits 2018. un 2019. gadā salīdzinājumā ar iepriekšējiem diviem gadiem ir samazinājies par 14%, tomēr nesodāmības līmenis saglabājas augsts, un gandrīz 90% žurnālistu slepkavību joprojām ir neatklāti, ziņojumā “Aizsargāt žurnālistus, aizsargāt patiesību” norāda UNESCO ģenerāldirektore Odrija Azulē.

Laikposmā no 2018. līdz 2019. gadam ir reģistrētas 156 žurnālistu slepkavības, no kurām 57 notika 2019. gadā, kas ir zemākais gada rādītājs pēdējā desmitgadē.

Lai gan slepkavību skaits ir samazinājies konfliktu skartās valstīs, tas ir pieaudzis ārpus konflikta zonām, kur 2019. gadā žurnālistu slepkavību īpatsvars sasniedza pēdējo gadu augstāko rādītāju – 61%.

Tas norāda uz satraucošu tendenci, ka vairāk žurnālisti tiek nogalināti, ziņojot par korupciju, cilvēktiesību pārkāpumiem, cilvēku tirdzniecību, politiskiem pārkāpumiem un citām nelikumībām, teikts ziņojumā.

Visvairāk slepkavību aplūkotajā laika periodā notikušas Latīņamerikā un Karību reģionā (31%), tam seko Āzijas un Klusā okeāna reģiona valstis (30%). Vislielākais slepkavību skaits pastrādāts Meksikā (25) un Afganistānā (21). Visapdraudētākie tāpat kā iepriekšējos gados ir televīzijas žurnālisti, kas sastāda 30% no upuru kopskaita.

Joprojām saglabājas tendence, ka lielākā daļa upuru ir vietējie žurnālisti, kuri atspoguļo vietējos notikumus.

Lai gan letāli uzbrukumi sievietēm žurnālistēm nesasniedz pat desmit procentus no pastrādāto slepkavību kopskaita, pret viņām tiek vērsta ar dzimumu saistīta vardarbība – sākot ar uzmākšanos un vajāšanu internetā līdz seksuāliem un fiziskiem uzbrukumiem, apgalvo ziņojuma autori.

Katru gadu UNESCO ģenerāldirektors no valstīm pieprasa informāciju par izmeklēšanas gaitu un tiesas procesiem, kas uzsākti saistībā ar katru UNESCO reģistrēto žurnālista nogalināšanu.

Šogad nedaudz pieaudzis atrisināto lietu īpatsvars no 12% 2019. gadā līdz 13% 2020. gadā.

Starptautisko dienu nesodāmības izbeigšanai par noziegumiem pret žurnālistiem atzīmē kopš 2014. gada, pieminot divu franču žurnālistu slepkavību 2013. gada 2. novembrī Mali.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu