Latvijā atrasta Eiropā reti sastopama piepe

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Wikipedia.org

AS "Latvijas valsts meži" apsaimniekotā Austrumvidzemes reģiona mežā atrasta Eiropā reti sastopamās piepju sugas “Amylocystis lapponica” eksemplārs, kuras nosaukums latviskots kā "Ziemeļu klimakociste", liecina ieraksts LVM mājaslapā.

Sēni atradis LVM vides eksperts Gaidis Grandāns, veicot attīstāmo meža autoceļu apsekošanu.

“Tas ir unikāls atradums visas Eiropas mērogā. Šo reto piepju sugas atradni sastapu mežā vien dažas dienas vēlāk par tās atklājumu Ķemeru Nacionālā parka teritorijā, kas fiksēts kā pirmais sugas novērojums Latvijā,” norādīja Grandāns.

Sugas identitāti pēc bildes apstiprināja Igaunijas vadošie mikologi Asko Lehmuss un Kadri Runels. Sugas paraugs atrodas Latvijas Dabas muzejā.

“Amylocystis lapponica” apdzīvo lielu dimensiju skujkoku kritalām bagātas mežaudzes. Skandināvijā to izmanto kā dabisku meža biotopu specifisko sugu.

Eiropā suga tiek uzskatīta par kritiski apdraudētu. Iekļauta vairāku valstu Sarkanajās grāmatās: Čehijā, Igaunijā, Somijā, Norvēģijā, Polijā, Slovākijā, Zviedrijā un daļā Krievijas. Ar likumu aizsargāta Horvātijā, Čehijā un Slovākijā. Bagātākās atradnes konstatētas Skandināvijā. Iekļauta arī 23 Eiropā retāko sēņu sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu