Sprūds: Formāli ASV jau ir ievēlēts jauns prezidents (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Andris Sprūds
Andris Sprūds Foto: Zane Bitere/LETA

Formāli ASV gandrīz jau ir ievēlēts jauns prezidents - demokrātu izvirzītais kandidāts Džo Baidens, atzina Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Eiropas studiju fakultātes dekāns, profesors Andris Sprūds, uzsverot, ka priekšā vēl gaidāma Baidena inaugurācija, kas notiks janvārī.

Sprūds norādīja, ka vēl jāsagaida rezultāti no visām ASV pavalstīm, tāpat nevar izslēgt arī iespējamās tiesvedības, tomēr, profesora ieskatā, dati ir salīdzinoši pārliecinoši un ir mazas manevra iespējas vēlēšanu rezultātus apšaubīt.

Runājot par to, vai pašreizējais ASV prezidents Donalds Tramps varētu atzīt savu sakāvi, Sprūds norādīja, ka šajā jautājumā ir zināma dilemma, jo centieniem veidot politiku caur konfliktu un pretnostatījumu līdz galam vairs nav nozīmes. Sprūds pieļāva, ka Tramps varētu atzīt savu sakāvi un apsveikt Baidenu ar uzvaru vēlēšanās, kā to paredz tradīcija ASV.

Tāpat profesors norādīja, ka pats Tramps sevi ir ielicis slazdā, jo viņš vairākkārtēji ir atkārtojis, ka vēlēšanas ir nozagtas, apšaubot arī to godīgumu. Fakts, ka pašreizējais ASV prezidents ir devies uz Virdžīnijas pavalstī esošo Trampa Nacionālo golfa klubu jeb "Trump National Golf Club", pēc Sprūda domām, varētu nozīmēt, ka Tramps netiešā veidā atzinis, ka skaitļi ir pret viņu. Sprūds skaidroja, ka, ja skaitļi būtu mazāki, varētu vēl diskutēt par uzvarētāju, tomēr Baidenam ir par 4 miljoniem vairāk balsu nekā Trampam un kopumā ir iegūtas 273 elektoru balsis no vajadzīgajām 270.

"Nevar izslēgt, ka elektoru balsis varētu grozīties līdz pat 300. Iespējams, kādā no pavalstīm, piemēram, Arizonā, vēl kaut kas var mainīties, tomēr Baidena uzvaru nodrošināja vairāki štati," uzsvēra profesors.

Runājot par to, kāda varētu būt tālākā Trampa rīcība, Sprūds sacīja, ka no pašreizējā prezidenta puses var sagaidīt izteikumus par vēlēšanu godīgumu, tomēr viņš pieļāva, ka Tramps, iespējams, sev jau ir atzinis sakāvi vēlēšanās, bet aktuāls ir jautājums, kā viņš no šīs situācijas izies. Profesors norādīja, ka pāris nedēļas Trampa retorika varētu būt asāka, jo viņš nevar pilnībā atteikties no saviem vārdiem, ka vēlēšanas ir nozagtas.

"Viņš noteikti mēģinās akcentēt, ka vēlēšanas nav bijušas godīgas, ka balsu skaitīšana ir apšaubāma, jo vairākas dienas pēc vēlēšanām vēl tiek skaitītas pa pastu ienākušās balsis. Trampam ir zināms pamats norādīt, ka organizatoriskā ziņā vēlēšanas nav bijušas līdz galam gludas," pauda Sprūds, atzīmējot, ka, piemēram, Nevadā un Arizonā balsis skaita trīs, četras dienas un nevar saskaitīt.

Profesors atzīmēja, ka no vienas puses pašā vēlēšanu organizēšanā bijuši zināmi izaicinājumi, jo dzīvojam Covid-19 laikmetā. Viņš minēja, ka iepriekšējās vēlēšanās pa pastu tika saņemti 8 miljoni balsu, šajās - 60 miljoni. Piedalīšanās vēlēšanās, sūtot balsis pa pastu, ASV nav nekas jauns, tomēr šī ir pirmā reize, kad apjomi ir tik lieli, tāpēc, viņa ieskatā, no malas vēlēšanas neizskatījās līdz galam gludi.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu