Vāc parakstus par atteikšanos no "gulošajiem policistiem" (19)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par atteikšanos no ātrumvaļņiem jeb tā dēvētajiem gulošajiem policistiem.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Viktors Čaburko. 

Viņaprāt, citām valstīm būtu grūti konkurēt ar Latviju par ceļa zīmju "Nelīdzens ceļš" (nr.112) daudzumu.

"Diemžēl ceļinieki šo situāciju vēl saasina ar "gulošo policistu" daudzumu, pie katra no tiem pieliekot zīmes "Ātrumvalnis" (nr.113). Iznākumā autovadītāji saskrāpē savu braucamrīku virsbūves un bojā automašīnu piekares, sevišķi gadījumos, ja automašīnai ir pilna kravas noslodze. Pa šādiem ceļiem un ielām braukt ir ļoti neērti," uzskata Čaburko.

Tāpēc viņš rosina likumā nostiprināt aizliegumu jaunu ātrumvaļņu izbūvei, ja to nepieciešamība projektā nav pamatota ar citu risinājumu, piemēram, zigzaga brauktuvi, salīdzinājumu un argumentāciju, kāpēc citi risinājumi nav iespējami. Zigzaga brauktuves kā risinājums piespiedu ātruma samazināšanai tiek izmantots daudzviet pasaulē, ieskaitot Lietuvu, apgalvo idejas autors, piebilstot, ka minētajiem izvērtējumiem vajadzētu būt publiski pieejamiem par attiecīgajiem ceļiem un ielām atbildīgo institūciju mājaslapās.

Tāpat, viņaprāt, būtu jānosaka jau esošo ātrumvaļņu demontāža, ja vien to nepieciešamība nav līdzīgi un dokumentēti argumentēta. Būtu arī jāizvērtē esošo ātrumvaļņu atbilstība drošai braukšanai, jo daudzviet "tie acīmredzami ir pārāk augsti".

Čaburko ieskatā līdz ar šīs iniciatīvas ieviešanu Latvijas pilsētas atbrīvotos no šā "primitīvā, neērtā un dažkārt arī bīstamā risinājuma - ātrumvaļņiem", savukārt ceļu būvētājiem un uzturētājiem būs pienākums apzināt un izvērtēt citus - ceļu lietotājiem draudzīgākus - risinājumus, sākot ar zigzaga brauktuvēm.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu