Klajā nāk mūzikas kritiķa Jāņa Žildes otrā grāmata "Pienvedēja piedzīvojumi. Trīs no Sabiles"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Jānis Žilde
Jānis Žilde Foto: Kristaps Kalns, "Diena"

Apgādā "Dienas Grāmata" klajā nākusi mūzikas kritiķa un žurnālista Jāņa Žildes otrā grāmata – grupas "Pienvedēja piedzīvojumi" autorizēta biogrāfija "Pienvedēja piedzīvojumi. Trīs no Sabiles".

"Ir pienācis laiks izvērtēt deviņdesmito gadu rokmūzikas devumu Latvijas kultūrā. Pats būdams šā gadu desmita mūzikas norišu aculiecinieks un līdzdalībnieks, uzskatu par savu pienākumu dalīties ar pieredzēto.

Tas bija pēdējais laika sprīdis, kurā dzīvojām bez interneta, kāri tvērām visu, ko spēlē radio un rāda televīzijā, un tas mūsu pieaugšanas stāstu padara atšķirīgu.

Nav daudz tādu muzikālu apvienību, kas sākušas savu darbību šajos juceklīgajos laikos, izdzīvojušas vairākas krīzes, pielāgojušās digitālajam laikmetam, sadzīvojušas ar rokmūzikas norietu un turpina aktīvi muzicēt. Viena no stabilākajām vērtībām Latvijas rokmūzikā visus šos gadus ir bijusi grupa “Pienvedēja piedzīvojumi” – trīs puiši no Sabiles. Grāmata nav tikai vēstījums par viņiem, tas ir stāsts par deviņdesmito gadu jauniešiem: par izlaušanos, principiem un nostāju, dzīves un mūzikas kvalitāti un – beigu beigās – īstu draudzību," tā grāmatas anotācijā raksta Jānis Žilde.

Jānis Žilde "Pienvedēja piedzīvojumi. Trīs no Sabiles"
Jānis Žilde "Pienvedēja piedzīvojumi. Trīs no Sabiles" Foto: dienasgramata.lv

"“Pienvedēja piedzīvojumi” ir viena no retajām klasiskajām rokgrupām Latvijā, kura cauri laikiem ir spējusi saglabāt nemainīgu sastāvu, atpazīstamu skanējumu un cieņpilnu attieksmi pret savu klausītāju. Ļoti cienu šos mūziķus – gūstot panākumus un muzicējot uz arvien lielākām skatuvēm, viņi vienmēr ir spējuši saglabāt savu neatkarīgo statusu. Šī neatkarība vispirms atspoguļojas dziesmu vārdos un nepieradinātajā izpildījumā, kas vienmēr ir bijis dzīvs, skaļš un enerģisks. Kā jau kurzemnieki, viņi ir mazrunīgi, jo visu sakāmo ielikuši dziesmās. Viņu stāsts ne ar ko daudz neatšķiras no pasaules lielāko grupu stāstiem, tik vien kā piedzīvots tepat Latvijā. Esmu lepns, ka man kā izdevējam ir bijusi un joprojām ir iespēja ar šiem lepnajiem un talantīgajiem mūziķiem strādāt. Ceru, ka arī lasītāji leposies ar viņiem, uzzinot, kam jāiziet cauri, lai par tevi kāds vēlētos uzrakstīt grāmatu," tā grupas izdevējs un dzejnieks Guntars Račs.

Par autoru

Mūzikas kritiķis un žurnālists Jānis Žilde (1977) ir autors diviem tūkstošiem mūzikas albumu recenziju un simtiem koncertapskatu, kas galvenokārt publicēti ziņu medijā TVNET. Jānis ir pazīstams arī kā vairāku godalgotu muzikālu projektu dalībnieks (Satellites LV, kuba, Raadio, Jāņa Žildes apvienotie gaisa spēki u. c.). Komponējis mūziku gan animācijas, gan pilnmetrāžas filmām. 2015. gadā izdevniecībā “Dienas Grāmata” klajā nāca viņa pirmā grāmata “Piekūns skrien debesīs”. 

Grāmatas māksliniece Katrīna Vasiļevska.

Mīksto vāku sējums ar atlokiem, 192 lpp., izdota 2020. gada 10. novembrī.

Grāmata pieejama lielākajās grāmatnīcās un izdevniecības mājas lapā

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu