Restorānu biedrība aicina valsti kompensēt daļu no uzņēmumu apgrozījuma (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Restorānu biedrība valdībā iesniegusi savus priekšlikumus Covid-19 pandēmijas ierobežojumu atbalsta mehānismu izstrādei, kas ietver arī daļēju sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu apgrozījuma kompensēšanu, kā arī nozarei pēc ārkārtas stāvokļa beigām vismaz uz 18 mēnešiem samazinātu pievienotās vērtības nodokli (PVN), pastāstīja Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis.

Viņš norādīja, ka ārkārtējās situācijas laikā gaidāmā apgrozījuma krituma dēļ uzņēmumiem nebūs iespējams segt fiksētās izmaksas, tādēļ risinājums šajā gadījumā būtu tiešais atbalsts apgrozījuma krituma kompensēšanai, piemēram, 75% apmērā no bāzes apgrozījuma periodā no šā gada jūlijam līdz septembrim.

Priekšlikumu par PVN samazināšanu vismaz uz 18 mēnešiem pēc ārkārtējās situācijas beigām valstī Restorānu biedrība pamato, norādot, ka krīzes ietekme viesmīlības sektorā būs jūtama vēl vismaz 12 mēnešus pēc ārkārtējās situācijas beigām, uzņēmumiem būs jāsedz krīzes laikā uzkrātie zaudējumi, jānorēķinās ar sadarbības partneriem par uzkrātajām kreditoru saistībām.

Restorānu biedrības ieskatā, PVN samazināšana dotu iespēju uzņēmumiem atgūties, kā arī, lai novērstu iespēju, ka masveida maksātnespēju gadījumā zaudējumus ciestu arī saistītie uzņēmumi, telpu iznomātāji, komunālo pakalpojumu sniedzēji, pārtikas ražotāji, transporta pakalpojumu nodrošinātāji u.c.

Jenzis atzīmēja, ka tāpat priekšlikumos rekomendēts atjaunot dīkstāves pabalstus, kas nepieciešams, jo gaidāms, ka ārkārtējās situācijas laikā būtiski kritīsies sabiedriskās ēdināšanas nozares apgrozījums, kā dēļ darba devējiem nebūs iespējams nodarbināt visus darbiniekus.

Restorānu biedrības prezidents pauda, ka vienlaikus Restorānu biedrība rekomendējusi valdībai noteikt atbalstu nodokļu atlikšanai un pagarināt jau atlikto nodokļu grafikus no pavasara, dodot vismaz 36 mēnešus pēc ārkārtējā stāvokļa beigām, lai norēķinātos par uzkrātajām nodokļu saistībām.

Tāpat Restorānu biedrība valdībai ieteikusi arī panākt vienošanos ar finanšu sektoru par pamatsummas procentu atlikšanu un pagarināt pavasarī saņemto "Altum" kredītu termiņus.

Kā ziņots, saslimstības ar Covid-19 ierobežošanai no šodienas līdz 6.decembrim Latvijā ir izsludināta ārkārtējā situācija, kuras laikā spēkā būs virkne ierobežojumu, nosaka valdības lēmums.

Uz ārkārtas situācijas laiku Latvijā no šodienas aizliegti pakalpojumi, kas saistīti ar izklaidi un labsajūtu.

Valdības lēmums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu paredz, ka uz četrām nedēļām Latvijā būs aizliegta izklaides pakalpojumu sniegšana bāros, naktsklubos, diskotēkās, akvaparkos, pirtīs, SPA, slidotavās, spēļu zālēs, bērnu viesību organizēšanas vietās, izklaides un atrakciju centros, batutu parkos, bērnu rotaļu istabās, bērnu pieskatīšanas istabās. Minētais aizliegums neattieksies uz atpūtu dabas takās.

Sabiedriskās ēdināšanas vietās būs atļauts izsniegt ēdienu tikai līdzņemšanai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu