Topošā vakcīna pret Covid-19 ir vismaz 90% efektīva (25)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Vakcīna pret Covid-19, ko izstrādā starptautiskā kompānija “Pfizer” kopā ar Vācijas kompāniju “BioNTech”, ir vismaz par 90% efektīva, liecina vakcīnas klīnisko izmēģinājumu datu sākotnējā analīze, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC. 

 

Farmācijas giganta “Pfizer” un biotehnoloģiju kompānijas “BioNTech” pārstāvji labos rezultātus nodēvējuši par “lielisku dienu zinātnei un cilvēcei”. 

Uzņēmumi uzsver, ka vakcīnas izmēģinājumu laikā nav tikuši konstatēti būtiski vakcīnas izmantošanas riski.

Vakcīnas izmēģinājumos piedalījās 43 500 cilvēku visā pasaulē. 

Abu uzņēmumi jau pieteikušies vakcīnas ārkārtas apstiprināšanai un cer, ka šis apstiprinājums varētu tikt saņemt jau līdz šī mēneša beigām. 

Saskaņā ar sākotnējiem rādītājiem, pacientiem aizsardzība pret inficēšanos parādījusies septiņas dienas pēc otrās no divām devām un 28 dienas pēc pirmās devas. 

Pagaidām arī nav skaidrs, cik ilgi šī imunitāte darbojas. 

"Mūsu Covid-19 vakcīnas trešās fāzes izmēģinājumu pirmie rezultāti sniedz sākotnējās liecības par mūsu vakcīnas spēju novērst Covid-19," paziņoja "Pfizer" priekšsēdētājs un izpilddirektors Alberts Burla. "Mēs esam ievērojami tuvāk tam, lai sniegtu cilvēkiem visā pasaulē nepieciešamo izrāvienu un palīdzētu izbeigt šo veselības krīzi." 

Labos rezultātus vakcīna uzrādījusi trešajā izmēģinājumu fāzē, tomēr abi uzņēmumi uzsver, ka publiskotie rezultāti nav galīgie. 

Līdzšinējie rezultāti balstīti uz rezultātiem, kas iegūti no 94 Covid-19 slimniekiem. Izmēģinājumi tiks turpināti līdz brīdim, kad būs iegūti dati par 164 slimniekiem. 

Kā ziņo aģentūra “Reuters”, lai vakcīna atbilstu ASV pārtikas un medikamentu administrācijas standartiem, tai jāuzrāda vismaz 50% efektivitāte. 

Vadoties pēc piegāžu aplēsēm, kompānijas paziņoja, ka prognozē piegādāt 50 miljonus devu šogad un līdz 1,3 miljardiem devu nākamgad. 

Nopietnas loģistikas problēmas gan var radīt apstāklis, ka “Pfizer” un “BioNTech” vakcīna jāuzglabā ļoti zemā temperatūrā - zem mīnus 80 grādiem pēc Celsija.

ASV prezidenta vēlēšanu uzvarētājs demokrātu kandidāts Džo Baidens ziņas par vakcīnu nodēvēja par cerību, taču brīdināja, ka priekšā vēl ir ilga cīņa.

"Es apsveicu izcilās sievietes un vīriešus, kas palīdzēja radīt šo izrāvienu un dot mums tik daudz iemesla cerībai," pavēstīja Baidens. "Vienlaikus ir svarīgi saprast, ka cīņas beigas pret Covid-19 būs pēc mēnešiem."

Ziņas par vakcīnu apsveica arī ASV prezidents Donalds Tramps, tviterī tās raksturojot kā "lieliskas".

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu