Kosovas eksprezidents Hāgas tiesā noraida apsūdzības kara noziegumos (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Kosovas bijušais prezidents Hašims Tači, pirmdien Hāgā, Nīderlandē, pirmo reizi stājoties īpašās starptautiskās tiesas priekšā, noraidīja savu vainu apsūdzībās kara noziegumos 90.gadu beigu Kosovas kara laikā.

 

Tači, kas Kosovas albāņu vidū tiek uzskatīts par varoni, ceturtdien atkāpās no prezidenta amata un ieradās Nīderlandē, kur tika ievietots Hāgā bāzētās Kosovas Īpašās tiesas palātas apcietinājuma centrā.

52 gadus vecais Tači apsūdzēts kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci, arī slepkavībās un spīdzināšanās etnisko albāņu Kosovas atbrīvošanas armijas (KAA) kampaņas gaitā pret civilistiem, kas tika uzskatīti par ienaidniekiem.

"Apsūdzības raksts ir pilnīgi nepamatots, un es apliecinu, ka neesmu vainīgs visās šī raksta apsūdzībās," Tači sacīja tiesai, atbildot uz tiesneša jautājumu, vai viņš vainu atzīst vai neatzīst. "Es tās saprotu, es tās šodien dzirdēju, es tās izlasīju, un es nevienai no tām nepiekrītu."

Tači jau iepriekš vairākkārt apgalvojis, ka starptautisko tiesību sistēma vēlas pārrakstīt Kosovas konflikta vēsturi.

Pēc Kosovas 1998.-1999.gada kara serbu armijas un policijas vadošās amatpersonas starptautiskajās tiesās tika notiesātas par kara noziegumiem.

Arī KAA līderi apsūdzēti atriebības uzbrukumos serbiem, čigāniem, kā arī albāņu sāncenšiem kara laikā un pēc tā.

Tači un vēl trīs citi tiek apsūdzēti kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci, arī slepkavībās, spīdzināšanās, nelegālā apcietināšanā, vardarbīgā nolaupīšanā un vajāšanās. Noziegumi pastrādāti 1998. un 1999.gadā.

Apsūdzētie veikuši "plašus vai sistemātiskus uzbrukumus civiliedzīvotājiem", arī tiem, kas, kā tika uzskatīts, esot sadarbojušies ar serbu spēkiem vai nav sadarbojušies ar KAA.

2015.gadā tika izveidota Kosovas Īpašā tiesas palāta, lai izmeklētu grupējuma KAA noziegumus.

Tiesa atrodas Hāgā, to finansē Eiropas Savienība, un tās personāls ir starptautisks.

Kosovas karā tika nogalināti vairāk nekā 13 000 cilvēku. Tas beidzās, kad Serbijas spēki tika izvesti no Kosovas pēc 11 nedēļas ilgas NATO bombardēšanas kampaņas.

Kosovas Īpašā tiesas palāta jūnijā izvirzīja Tači apsūdzības kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci, un viņš jūlijā tika nopratināts, bet netika oficiāli aizturēts.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu