Vitenbergs: Atbalstu par novembri noteiktajiem ierobežojumiem plānots izmaksāt līdz 10.decembrim

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs
Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs Foto: LETA

Atbalstu saistībā ar Covid-19 pandēmijas mazināšanai noteiktajiem ierobežojumiem par novembri plānots izmaksāt līdz 10.decembrim, otrdien intervijā Latvijas Radio sacīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV).

"Mēs gribam, lai nebūtu naudas plūsmas pārrāvums mājsaimniecībām, tāpēc paredzam, ka līdz 10.decembrim varēs saņemt summu par novembri. Tas būtu tāpat kā standarta apstākļos ar darba algu, kad nostrādā novembri un līdz 10.decembrim to saņem," teica ekonomikas ministrs.

Vienlaikus Vitenbergs atzīmēja, ka noteikti ir jāturpina arī darbs gan pie dažādu maksājumu atlikšanas, piemēram, iepriekšējā krīzes vilnī bankas piedāvāja moratoriju, paredzot atlikt aizdevumu pamatsummas maksājumus. "Būtu svarīgi, ka moratoriju varam pagarināt, jo finanšu plūsma būs apgrūtināta daudziem uzņēmumiem," viņš teica.

Tāpat Vitenbergs minēja, ka vēl vismaz uz pusgadu būtu jāpagarina esošās "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" ("Altum") atbalsta programmas, kā arī ir nepieciešams, lai Valsts ieņēmumu dienests (VID) piešķir nodokļu brīvdienas. 

Jau vēstīts, ka Ministru kabinets (MK) otrdien lems par Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātajiem priekšlikumiem uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam, kas paredz izmaksāt dīkstāves pabalstus ar 1000 eiro griestiem, kā arī subsidēt Covid-19 krīzē cietušo uzņēmumu darbinieku algas līdz 500 eiro.

Atbalsta pasākumi tiks piemēroti no ārkārtējās situācijas pirmās dienas, 9.novembra, līdz šā gada 31.decembrim.

Vitenbergs iepriekš minēja, ka, atšķirībā no pavasarī sniegtā atbalsta, šoreiz atbalsts tiks sniegts plašāk un visiem, kuri patlaban nevar strādāt, tostarp uz dīkstāves pabalstu varēs pretendēt arī pašnodarbinātie un patentmaksas saņēmēji.

EM priekšlikums paredz ieviest dīkstāves pabalstus - tā zemākais slieksnis būs 330 eiro, bet griesti - 1000 eiro. Papildus tam tiks izmaksāti 50 eiro par katru apgādājamo. Dīkstāves pabalstus varēs saņemt tajos uzņēmumos strādājošie, kam apgrozījuma kritums šā gada augustā, septembrī un oktobrī bija vismaz 20% apmērā un kas pēc NACE koda strādā nozarē, ko ietekmējis valdības lēmums par ārkārtējo situāciju.

Savukārt subsidētās darbavietas paredzētas 50% apmērā no šā gada augustā, septembrī un oktobrī deklarētās vidējās algas. Tās izmaksās darbiniekiem maksimāli 500 eiro apmērā. Šis atbalsts būs paredzēts tiem, kuru apgrozījuma kritums augustā, septembrī un oktobrī bija vismaz 20% apmērā un kas pēc NACE koda strādā nozarē, ko ietekmējis valdības lēmums par ārkārtējo situāciju, tomēr uzņēmums turpina darboties ierobežotā apmērā.

Kā atbalsts tiks sniegtas arī subsīdijas apgrozāmiem līdzekļiem tiem uzņēmumiem, kuru apgrozījuma kritums augustā, septembrī un oktobrī bija vismaz 20% apmērā un kas pēc NACE koda strādā nozarē, ko ietekmējis valdības lēmums par ārkārtējo situāciju. Šis atbalsts plānots konkrētā apmērā no augustā, septembrī un oktobrī izmaksātām darba algām, par kurām nomaksāti visi nodokļi.

Tāpat ziņots, ka ārkārtējās situācijas laikā līdz 6.decembrim valsts atbalsta iespējas ir budžeta programmā "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" pieejamie 49 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu