Nacionālo mākslas muzeju varēs apmeklēt tikai individuāli

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Skulptūru mežs. Antīkās un renesanses tēlniecības nolējumi"
"Skulptūru mežs. Antīkās un renesanses tēlniecības nolējumi" Foto: LNMM

Saistībā ar ārkārtējo situāciju valstī Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM), Mākslas muzejā "Rīgas Birža", Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā un ekspozīcijā Muzeju krātuvē "Skulptūru mežs. Antīkās un renesanses tēlniecības nolējumi" līdz 6. decembrim var notikt tikai individuāli apmeklējumi, izņemot vienas mājsaimniecības locekļiem, informē LNMM preses centra vadītāja Natālija Sujunšalijeva.

Muzeju durvis būs atvērtas individuāliem apmeklētājiem, turpinot sniegt aizraujošu pieredzi, iedvesmu un mierinājumu, vienlaikus ierobežojot un regulējot apmeklētāju skaitu un plūsmu.

Muzejos tiek nodrošināta apmeklētāju vienvirziena plūsma, un telpās atrodas ne vairāk kā 50% no kopējā iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj apmeklētājiem pieejamā telpu platība un infrastruktūra.

Vienam apmeklētājam ir paredzēti vismaz desmit kvadrātmetri no publiski pieejamās telpas. Tāpat LNMM muzeju apmeklētājiem ir nodrošināta publiski pieejama (uz vietas un mājaslapā) informācija par maksimāli pieļaujamo personu skaitu, kas vienlaicīgi var atrasties konkrētajā ēkā un telpā.

Foto: LNMM

LNMM muzeju darba laiks paliek nemainīgs. Otrdienās Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs, bet trešdienās Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs ir atvērti ilgāk - no plkst.11 līdz 19, savukārt piektdienās LNMM un "Rīgas Birža" strādā no plkst.10 līdz 20. Antīkās un renesanses tēlniecības nolējumu ekspozīcija Muzeju krātuvē atvērta skatītājiem trešdienās, ceturtdienās un piektdienās no plkst.11 līdz 17.

Ārkārtējās situācijas laikā Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs ir apmeklējams tikai ar iepriekšēju pieteikšanos pa tālruni 67 288 800 vai e-pastu "sbm@lnmm.lv".

Ieejas biļetes pastāvīgajās ekspozīcijās un izstādēs var iegādāties gan uz vietas muzeja kasē, gan attālināti, izmantojot mobilo maksājumu lietotni "Mobilly". Pielāgojoties ārkārtējās situācijas apstākļiem valstī un rūpējoties par apmeklētāju drošību, LNMM aicina iespēju robežās veikt bezkontakta norēķinus vai izmantot maksājumu kartes.

Ekspozīcijas apmeklējums Muzeju krātuvē ir bez maksas. Virtuālā gida pakalpojumu var iegādāties mobilo maksājumu lietotnē "Mobilly", kā arī veicot apmaksu ar rēķinu.

Visās LNMM struktūrvienībās ekskursijas gida pavadībā laikposmā no 9. novembra līdz 6. decembrim nenotiek.

LNMM Preses centra vadītāja informēja, ka "Rīgas Biržā", Doma laukumā 6, līdz 13. decembrim ir skatāma izstāde "Mūsu muzejs. Valsts mākslas muzejam - 100", kas ir veltījums nozīmīgai kultūras institūcijai un tās darbiniekiem, kuru veidotais un saglabātais krājums turpina dzīvot LNMM kolekcijās, pētniecībā un izstādēs. Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Skārņu ielā 10, aicina līdz 28.februārim apmeklēt vērienīgu izstādi "Madernieka stils", kas atzīmē latviešu lietišķās mākslas un dizaina pamatlicēja Jūlija Madernieka 150 gadu jubileju. Abi projekti īstenoti Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros.

Jūlijs Madernieks. 1941. skenējums
Jūlijs Madernieks. 1941. skenējums Foto: Fotogrāfija no Latvijas Nacionālā arhīva krājuma

Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā, Elizabetes ielā 57a, līdz 30.janvārim turpinās izstāde "Kaislību varā", kas stāsta par "latviešu Matu Hari" un "vienu no intelektuālākajām sievietēm Latvijā" - rakstnieci, žurnālisti, mecenāti un spiedzi Austru Ozoliņu-Krauzi. 

Muzeju krātuvē, Pulka ielā 8, LNMM piedāvā jaunu pastāvīgo ekspozīciju "Skulptūru mežs. Antīkās un renesanses tēlniecības nolējumi", kas iepazīstina ar Senās Grieķijas, Senās Romas un renesanses tēlniecības meistardarbu ģipša kopijām mūsdienīgā formātā.

No 14. novembra līdz 24. janvārim LNMM galvenās ēkas, Jaņa Rozentāla laukumā 1, 4.stāva zālēs Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) apmeklētāju uzmanībai piedāvās izstādi "Atceros, tātad esmu. Neuzrakstītie stāsti: mākslinieču arhīvi", kas aktualizēs atšķirīgu mākslas vēstures lasījumu caur sieviešu mākslinieču pieredzēm padomju perioda mākslas, sociālo un politisko norišu kontekstā. 

Savukārt no 28. novembra līdz 7. februārim muzeja Kupola zālē būs skatāms otrs LLMC realizētais projekts - starptautiskā izstāde "Neērtās pagātnes. Saistītās pasaules". Tā izgaismos neērtās, bieži noklusētās tēmas Baltijas un Austrumeiropas reģionā un pievērsīsies sarežģītajam 20. gadsimta mantojumam, kas, lai gan izstumts no kolektīvās atmiņas, tomēr joprojām ietekmē mūsdienu realitāti.

Šo gadu LNMM noslēgs ar vērienīgu visu triju Baltijas valstu simtgades kopprojektu, kas pirms tam ar ievērojamiem panākumiem tika izrādīts prestižajā Orsē muzejā Parīzē, - izstādi "Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā", kura no 21. novembra līdz 21. februārim būs eksponēta LNMM Lielajā zālē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu