ES nepiedalīsies konferencē Sīrijā par bēgļu atgriešanos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Migranti. Ilustratīvs attēls
Migranti. Ilustratīvs attēls Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) nepiedalīsies Krievijas atbalstītajā konferencē, ko centienos sekmēt bēgļu atgriešanos rīko Sīrijas prezidents Bašars al Asads, otrdien pavēstīja ES augstais ārlietu pārstāvis Žozeps Borreljs.

Kopš Sīrijas pilsoņkara sākuma 2011.gadā savas mājas bijuši spiesti pamest vairāk nekā puse valsts iedzīvotāju, un aptuveni 5,5 miljoni patvērušies ārzemēs, pamatā Turcijā, Libānā un Jordānijā.

Tomēr Damaskas valdība šobrīd jau atkal kontrolē 70% valsts teritorijas, un prezidents trešdien un ceturtdien Damaskā rīko konferenci centienos sekmēt bēgļu atgriešanos.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins šo ideju atbalstījis.

Borreljs otrdien norādīja, ka ES dalībvalstis konferencē nepiedalīsies, jo situācija vēl nav tik droša, lai bēgļi atgrieztos.

"ES un tās dalībvalstis šajā konferencē nepiedalīsies," sacīja Borreljs, piebilstot, ka viņš un vairāku ES valstu ārlietu ministri ir uzaicināti uz konferenci. "Kaut arī lēmumam par atgriešanos vienmēr ir jābūt individuālam, apstākļi Sīrijā šobrīd nav tādi, kas runātu par labu tam, lai tiktu popularizēta vērienīga brīvprātīga atgriešanās drošos un cienīgos apstākļos atbilstoši starptautiskajām tiesībām."

Sīrijas valdībai un tās atbalstītājiem būtu jāiesaistās miera procesā, kas notiek atbilstoši ANO Drošības padomes rezolūcijām, un jāatbrīvo ieslodzītie, norādīja ES augstākais diplomāts.

Sīrijas pilsoņkarš aizsākās 2011.gadā, un konflikts pakāpeniski sadrumstalojās daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu