Baidens: Prezidentūras pāreja jau sākusies, lai gan Tramps atsakās atzīt sakāvi (4)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidenta amatā ievēlētais Džo Baidens otrdien paziņoja, ka prezidentūras pārejas process jau ir sācies, neraugoties uz Donalda Trampa atteikšanos atzīt savu sakāvi prezidenta vēlēšanās un viņa administrācijas liktiem šķēršļiem.

"Mēs jau sākam pāreju," preses konferencē sacīja Baidens, piebilstot, ka Trampa atteikšanās "nepavisam nemaina dinamiku".

Tramps un viņa administrācija ir bloķējuši parasto prezidentūras pārejas procesu,

kurā nepilnu trīs mēnešu laikā ASV valdības kontrole tiek nodota nākamajai administrācijai.

Trampa administrācija pašlaik aiztur miljoniem ASV dolāru, kas ir paredzēti jaunievēlētam prezidentam valdības pārņemšanas atvieglošanai.

Baidens otrdien sacīja, ka viņa komanda ir spējīga rīkoties pat bez piekļuves šiem valdības līdzekļiem.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo otrdien norādīja, ka Valsts departaments rīkojas tā, it kā Tramps būtu pārvēlēts prezidenta amatā.

"Būs gluda pāreja uz otru Trampa administrāciju," preses konferencē sacīja Pompeo, atbildot uz jautājumu, kad Valsts departaments sāks pāreju uz Baidena administrāciju.

Pompeo komentāri izsauca sašutumu, jo saskaitītās balsis liecina par Trampa zaudējumu.

Pompeo piebilda, ka pasaulei "vajadzētu būt pārliecinātai" par Valsts departamenta pārejas procesu.

Vairāki vadošie ASV televīzijas kanāli sestdien ziņoja, ka ASV prezidenta vēlēšanās uzvarējis demokrātu kandidāts Džo Baidens, pārspējot pašreizējo Baltā nama saimnieku Donaldu Trampu.

ASV štati nākammēnes iesniegs oficiālos prezidenta vēlēšanu rezultātus, un pēc tam abiem kandidātiem tiks oficiāli piešķirtas štatu elektoru balsis. ASV Kongress janvāra sākumā apstiprinās vēlēšanu rezultātus, un jaunievēlētais prezidents stāsies amatā 20.janvārī.

"Pašlaik ir viens prezidents, un viņš būs prezidents līdz 20.janvārim," sacīja Baidens. "Mēs darīsim tieši to, ko mēs darītu, ja viņš atzītu sakāvi un pateiktu, ka mēs esam uzvarējuši, ko mēs arī esam izdarījuši."

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu