Covid-19: Lai saglabātu klātienes mācības, rosina preventīvi testēt pedagogus

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Pedagogi pirmsskolas izglītības iestādēs un sākumskolās šobrīd ir viena no sabiedrības grupām, kura ārkārtējās situācijas laikā valstī turpina virzīt ekonomiku. Kamēr bērni mācās klātienē, vecāki var turpināt strādāt. Tāpēc Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) aicina valdību rast iespēju preventīvi pedagogiem veikt Covid-19 testus.

Covid-19 straujās izplatības dēļ Ādažu vidusskola no pirmdienas pilnībā pārgājusi uz mācībām attālināti. Iestādes direktors Česlavs Batņa ReTV Ziņām atzīst – iespējams, ja pedagogiem būtu bijusi iespēja regulāri veikt Covid-19 siekalu testus, no šāda lēmuma varētu izvairīties, jo mācību iestāde atrodas Pierīgā jeb vietā, kur regulāri krustojas ļoti daudz dažādu sociālo burbuļu.

“Es teiktu, ka tad man, kā iestādes vadītājam, tā arī kā drošības sajūta, ka darām visu, lai saglabātu drošību, tīru vidi, paši arī iegādājamies aizsargvairogus, dezinfekciju, vidi jau esam radījuši drošu,” saka Batņa.

LIZDA vadītāja Inga Vanaga ReTV Ziņām uzsver: šis būtu pareizs solis, jo saglabātu klātienes mācības un radītu drošāku vidi gan bērniem, gan vecākiem, gan skolās un bērnudārzos strādājošajiem: “Ja tā ir prioritāte, tad te vajadzētu resursus atrast, galu galā mums ir 2,9 miljardi Covid-19 seku mazināšanai. Kur nu vēl tik akūtam un svarīgam jautājumam. Jo jāsaprot, ka bez mediķiem un pedagogiem šādā situācijā ir liels slogs un viņi ir pirmajās rindās, kuri risina šīs akūtās problēmas un nodrošina pilnvērtīgu daudzu uzņēmumu darbību, jo bērni atrodas dārziņos un skolās.” Turklāt nav noslēpums, ka izglītības nozarē strādā daudzi vecāka gadu gājuma cilvēki, kuri var būt lielākā riska grupā.

Par šo iniciatīvu LIZDA vēl nav apkopojusi biedru viedokli, tāpēc neizslēdz, ka atsevišķi pedagogi varētu būt arī skeptiski noskaņoti. Arī ReTV Ziņu dienestam šādu nostāju pauda atsevišķu izglītības iestāžu vadītāji. Viņi saka – pedagogiem šādi regulāri testi varētu būt psiholoģiski smags pārbaudījums. Tikmēr Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (AP) saka – epidemiologi norādot, ka šobrīd efektīvāka esot mērķtiecīga sabiedrības testēšana, un gadījumos, ja izglītības iestādēs tiek konstatēta saslimšana, jau šobrīd iestādēm piedāvā veikt kopīgu testēšanu.

“Par prevenciju runājot, ja redzētu, ka skolās un dārziņos pastiprinās infekcijas izplatīšanās, kā to redzējām septembrī un oktobrī, tagad saka epidemiologi, ka vairāk saslimstības ir mājsaimniecībās un darba vietās, bet, ja situācija mainīsies un skolās sāks pasliktināties, tad varētu apspriest šo jautājumu,” precizē Dūrītis.

Lai risinātu diskusiju par regulāru Covid-19 testu veikšanu pedagogiem, LIZDA jau tuvākajā laikā sagatavos vēstuli, kuru iesniegs Izglītības un zinātnes ministrijā, Veselības ministrijā, kā arī par pašvaldību darbu atbildīgajām organizācijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu