Premjers: Covid-19 vakcīna Latvijai būs pieejama vienā laikā ar pārējām ES valstīm (18)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un Vācijas kompānijas "BioNTech" izstrādātās eksperimentālās Covid-19 vakcīnas Latvijai būs pieejamas vienā laikā ar pārējām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, lai gan konkrēts laiks to piegādei nav zināms, šorīt intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Kariņš stāstīja, ka jaunums par vakcīnas efektivitāti pret Covid-19 ir ļoti svaigs, tāpēc uz visiem jautājumiem arī premjeram nav atbildes, lai gan zināms, ka Eiropas Komisija (EK) ir jau noslēgusi sarunas ar uzņēmumiem par vakcīnas piegādi Eiropai.

"Tas ir viens no būtiskākajiem jaunumiem pēdējā pusgada laikā, bet vēl ir tik daudz procedūru, kas jāveic, lai vakcīna nonāktu līdz cilvēkiem. Tāpēc ir jābūt pacietīgiem un Latvija vakcīnu saņems vienā laikā ar pārējām ES valstīm, jo arī mēs kopā ar EK piedalāmies kopīgajā zāļu iegādes kampaņā," sacīja premjers.

Uz jautājumu, vai ir zināms konkrēts laiks, kad vakcīna varētu nonākt Latvijā, Kariņš atbildēja, ka tas nav zināms, jo līdz tās saņemšanai tāls ceļš ir ejams, proti, vakcīnai ir jāsaņem visi drošības sertifikāti, tad jāatrisina jautājumi par tās piegādi un uzglabāšanu, jo tā jāuzglabā mīnus 80 grādu temperatūrā. Lai gan sadales mehānisms visiem ir vienāds, nepieciešamais apjoms ir milzīgs, it sevišķi, ja zināms, ka vienam cilvēkam nepieciešamas divas jaunās vakcīnas devas.

"Tāpēc pāragri ir runāt par konkrētiem piegādes laikiem, bet Veselības ministrija ir nepārtrauktā saziņā ar EK, lai šos jautājumus atrisinātu," piebilda Kariņš.

Jau ziņots, ka Eiropas Komisija (EK) pabeigusi sarunas ar ASV farmācijas gigantu "Pfizer" un Vācijas kompāniju "BioNTech", lai nodrošinātu Eiropai šo uzņēmumu izstrādātās eksperimentālās Covid-19 vakcīnas devas, otrdien pavēstīja pārstāvis sakariem ar presi.

Eiropas Savienības (ES) komisāri šo vienošanos apstiprinās trešdien, preses konferencē Briselē sacīja Eriks Meimers.

"Sarunas ar farmācijas industriju ir noslēgušās," vēl pirms oficiālā paziņojuma ziņu aģentūrai atklāja avots EK.

EK vairākus mēnešus risināja sarunas ar "Pfizer" un "BioNTech".

Pēc sākotnējām sarunām EK septembrī apliecināja, ka plāno no šiem izstrādātājiem nodrošināt līdz 300 miljoniem vakcīnas devu.

"Pfizer" un "BioNTech" pirmdien paziņoja, ka to kopīgi izstrādātā vakcīna pret jauno koronavīrusu trešajā izmēģinājumu fāzē uzrādījusi 90% efektivitāti pret inficēšanos ar Covid-19.

Abas kompānijas norādīja, ka nākamajā nedēļā varētu lūgt ASV Pārtikas un zāļu pārvaldes (FDA) atļauju vakcīnas ārkārtas izmantošanai.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu