"Pfizer" vadītājs noraida Trampa pārmetumus par Covid-19 vakcīnas izmēģinājumu rezultātiem (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Farmācijas uzņēmuma “Pfizer” ziņas par Covid-19 vakcīnas efektivitāti izskanējušas nepilnu nedēļu pēc ASV prezidenta vēlēšanām. Tas izraisījis reakciju ASV augstāko amatpersonu vidū, tomēr uzņēmuma vadītājs uzsver – paziņojumam nav nekādas saistības ar politiku, vēsta CNN.

Intervijā CNN “Pfizer” vadītājs Alberts Burla skaidro, ka datus par vakcīnas trešās fāzes izmēģinājuma rezultātiem pirmo reizi ieraudzījis svētdien.

Viņš noraida ideju, ka rezultātu publiskošana būtu bijusi saistīta ar ASV prezidenta vēlēšanām.

“Pfizer” vadītājs norāda, ka svētdien iegūti galīgie dati par saslimušo skaitu testa grupā. Burla norāda, ka sākotnēji tiešām dati bija gaidīti jau oktobrī, taču notikusi neliela aizkavēšanās.

“Ņemot vērā tempu, kādā notiek trešās fāzes izmēģinājums un pētījuma dalībnieku vakcinācija, paredzam, ka pilna informācija par mūsu izmēģinājumu būs pieejama novembra trešajā nedēļā,” sacīja Burla.

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija gan nekautrējās “Pfizer” un “BioNTech” panākumus “pierakstīt” sev. Viceprezidents Maiks Penss “Twitter” rakstīja, ka “vakcīnas veiksmīgā attīstīšana bija iespējama, pateicoties prezidenta Trampa atbalstītajai sabiedriskajai – privātajai partnerībai”.

Prezidents Tramps gan nosodīja “Pfizer” par paziņojuma laiku.

“Es jau iepriekš esmu teicis, ka “Pfizer” un citi par sekmīgiem vakcīnas izmēģinājumiem paziņos tikai pēc vēlēšanām, jo viņiem vienkārši nebija drosmes to izdarīt pirms vēlēšanām. Tieši tāpat arī ASV Pārtikas un medikamentu administrācija ir rīkojusies nekrietni, nepaziņojot par to ātrāk. Ir jāglābj cilvēku dzīvības, nevis jādomā par politiku!” rakstīja Tramps.

Dažus brīžus vēlāk Tramps citā tvītā rakstīja: “Ja gadījumā Baidens jau pašlaik būtu prezidents, jūs vakcīnu neredzētu vismaz nākamos četrus gadus!”

Ātrumam ir nozīme

“Pfizer” vadība gan norāda, ka nepiedalījās Trampa administrācijas atbalstītajā “Operation Warp Speed”, kas atbalstīja farmaceitisko kompāniju iniciatīvas, kuras ļāva ātrāk attīstīt koronavīrusa vakcīnu. ASV federālā vadība gan ir solījusi piešķirt 1,95 miljardus dolāru “Pfizer” un tās partnerim “BioNTech” par vakcīnas izplatīšanu, kad tā būs gatava.

Tramps aicināja farmācijas kompānijas nākt klajā ar pozitīviem paziņojumiem vēl pirms vēlēšanu dienas. Farmācijas kompāniju vadītāji norāda, ka Tramps vēlējies vakcīnas izstrādes procesu paātrināt, pat neraugoties uz to, ka viņa padomnieki bija skeptiski par vēl ātrāku vakcīnas izstrādi.

Pirmdienas rītā jaunievēlētais prezidents Džo Baidens publiskoja ziņojumu, kurā atzinīgi novērtēja “lieliskās ziņas”, un pateicās “burvīgajam vīriešu un sieviešu kopīgajam darbam, kas, iespējams, ļaus panākt zināmu izrāvienu”. Viņš piebilda: “Cīņa pret Covid-19 turpināsies vēl vairākus mēnešus un jārēķinās, ka masveidā vakcīna būs pieejama nākamajā gadā.”

Savukārt ASV galvenais infektologs Entonijs Fauči saka, ka “Pfizer” paziņojums par vakcīnas progresu ir ļoti ātrs, ņemot vērā pandēmijas smago norisi pasaulē.

Vakcīnas veidošana

Lai arī vakcīnas masveida izmantošana nenotiks tuvākajos mēnešos, “Pfizer” cer, ka ASV Pārtikas un medikamentu administrācija piešķirs ārkārtas atļauju izmantot šo vakcīnu ASV.

Tiek norādīts, ka “Pfizer” ir vismaz trīs vakcīnas ražošanas vietas ASV, kur atrodas arī visas nepieciešamās saldēšanas iekārtas.

Farmācijas kompānijas vairākus mēnešus rekordlielā ātrumā cenšas izstrādāt koronavīrusa vakcīnu un strādā pie to izplatīšanas plāna. Pašlaik arvien vairāk vakcīnu kandidāti ir sasnieguši klīnisko izmēģinājumu fāzi, tādējādi tuvojas brīdis, kad būs skaidrs, kura vakcīna tiks atzīta par drošāko un efektīvāko.

Uzņēmumi “Pfizer” un “Moderna” izmanto jaunu tehnoloģiju, kas nekad iepriekš nav izmantota vakcīnās. Tieši tāpēc eksperti norāda, ka “tas ir galvenais iemesls, kādēļ ir jāatstāj vieta piesardzībai”.

Lai arī ziņas ir pozitīvas, cilvēcei jārēķinās, ka 2021. gada ziema, kam vajadzētu būt pēdējai pirms vakcīnas ieviešanas, būs ļoti sarežģīta visā pasaulē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu