Sārts: Veiksmīgākai Covid-19 dezinformācijas apkarošanai vajadzīgas izmaiņas likumdošanā (19)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra ("Stratcom") direktors Jānis Sārts
NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra ("Stratcom") direktors Jānis Sārts Foto: Zane Bitere/LETA

Lai varētu veiksmīgāk apkarot viltus ziņu un dezinformācijas par Covid-19 izplatību, ir vajadzīgas izmaiņas likumdošanā, Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" pauda NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Viņš akcentēja, ka pagaidām, piemēram, nav paredzēts sods par dezinformācijas izmantošanu uzņēmējdarbības nolūkā.

"Mums šobrīd acu priekšā norisinās fundamentāla informācijas telpas pārstrukturizēšanās. Tā izmainās mūsu acu priekšā un turpinās mainīties. Mēs nevaram sagaidīt, ka likumi, kas ir radīti informācijas telpai pirms 15 līdz 20 gadiem, spēs efektīvi strādāt," argumentēja Sārts.

Viņš piebilda, ka principiem būtu jāpaliek tiem pašiem, bet tas, kādā veidā tie ir pielietojami pašreizējā situācijā, būtu izskatāms jautājums.

Vienlaikus, pēc Sārta paustā, tas nozīmē, ka būtu arī jāapmāca cilvēki, kas spētu novērtēt šos procesus, tostarp arī tiesu kontekstā.

Tāpat NATO pārstāvis atklāja, ka Covid-19 dezinformācijas jom Latvija patlaban ir vērtējama kā vidusmēra Eiropas valsts, kas nozīmē, ka situācija informatīvajā telpā ir pasliktinājusies kopš pavasara, kad uz citu valstu fona Latvija uzrādīja labākus rezultātus.

Dezinformācija, pēc Sārta paustā, ir bīstama, jo "tajā mirklī, kad sabiedriskajā diskursā nav iespēja vadīties pēc faktiem, spēja vienoties par kaut ko pazūd". Tie, kas dezinformāciju uztver par patiesu, būtu jāizglīto, savukārt pret tiem, kuri nepatiesu informāciju izplata pašlabuma gūšanas nolūkos, būtu jācīnās, skaidroja NATO pārstāvis.

Nākamais dezinformācijas virziens būšot vērsts uz Covid-19 vakcīnām. Līdz ar to, kā iezīmēja Sārts, jau patlaban tam būtu jāgatavojas, sniedzot cilvēkiem korektas ziņas, prasmes un piekļuvi pareizai informācijai.

Kā ziņots, arī Valsts prezidents Egils Levits iepriekš ir uzsvēris, ka, lai sociālajos tīklos nekļūtu par dezinformācijas un manipulācijas upuri, ir nepieciešamas prasmes un ieradumi to lietošanā.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu