Auduma sejas maska no Covid-19 pasargā abos virzienos (36)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sejas maska
Sejas maska Foto: Unsplash

Slimību novēršanas un profilakses centri papildinājuši savas vadlīnijas, sakot, ka auduma sejas maskas no inficēšanās ar vīrusu pasargā arī pašu maskas valkātāju.

Iepriekš eksperti uzsvēra auduma sejas masku lomu infekciozo daļiņu aizturēšanā, kad maskas valkātājs klepo, šķauda vai runā. Tiesa, nekas nebija teikts par to, vai maskas valkātājs arī pats ir pasargāts no citu izdalītajām infekciozajām daļiņām.

Tomēr šonedēļ tika papildinātas vadlīnijas, sakot, ka auduma sejas maskas “sniedz filtrāciju personīgai drošībai”. Tas nozīmē, ka maska var aizturēt potenciāli infekciozus gaisa pilienus un pasargāt maskas valkātāju.

Eksperti uzsver, ka auduma masku efektivitāte daļiņu filtrēšanā ir mainīga atšķirīgos pētījumos, tomēr ir skaidrs, ka maskas ar vairākiem auduma slāņiem un lielāku diegu skaitu spēj labāk aizturēt daļiņas nekā maskas ar vienu slāni un mazāku diegu skaitu. Dažos gadījumos auduma sejas maskas spēja aizturēt teju 50% sīkāko daļiņu (sīkāku nekā 1 mikrons) no gaisa. Smalkie pilieni, kas rodas, cilvēkiem runājot, nav lielāki par 10 mikroniem.

Jaunajās vadlīnijās veselības eksperti citējuši vairākus pētījumus, uzsverot auduma masku spēju pasargāt arī maskas valkātāju. Piemēram, kādā pētījumā, kurā bija aplūkots Covid-19 uzliesmojums uz kāda ASV militārā kuģa, sejas masku lietošana uz klāja par 70% samazināja infekcijas risku.

Turklāt vairākos citos pētījumos ir atklāts, ka likumi par masku valkāšanu publiskās vietās ir saistīti ar nozīmīgu Covid-19 inficēšanās gadījumu samazināšanos. Jebkurā gadījumā ir skaidrs, ka masku valkāšana krietni samazina inficēšanās risku jebkurā cilvēku komūnā.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu