"Islāma valsts": Sprādziens Saūda Arābijā bija uzbrukums Francijai karikatūru dēļ

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Cīņa par "Islāma valsts" padzīšanu no pēdējā zemes pleķīša Sīrijas austrumos
Cīņa par "Islāma valsts" padzīšanu no pēdējā zemes pleķīša Sīrijas austrumos Foto: Reuters/ScanPix

Džihādistu grupējums "Islāma valsts" ceturtdien paziņoja, ka tas dienu iepriekš Saūda Arābijā Džidas pilsētā pasākumā, kurā bija sapulcējušies diplomāti, sarīkojis bumbas sprādzienu, šādi protestējot pret islāma pravieša Muhameda karikatūru publicēšanu Francijā.

Sprādzienā Pirmā pasaules kara piemiņas sarīkojumā trešdien Džidas nemusulmaņu kapos tika ievainoti vismaz divi cilvēki.

Uzbrukuma "galvenais mērķis bija Francijas konsuls, jo viņa valsts nav distancējusies no Dieva pravieti aizvainojošo karikatūru publicēšanas", teikts "Islāma valsts" propagandas atzara "Amaq" paziņojumā.

Vēl iepriekš savā kanālā lietotnē "Telegram" džihādistu grupējums pauda, ka "Islāma valsts" kaujinieki "vakar Džidas kapsētā uzstādīja spridzekli".

Uzbrukums sarīkots pravieša Muhameda atbalstam, teikts paziņojumā.

Pamiera dienas piemiņas ceremonijā Džidā piedalījās ASV, Francijas, Grieķijas, Itālijas un Lielbritānijas diplomāti, pēc sprādziena apliecināja šo valstu vēstniecības.

Tās nosodīja uzbrukumu, to dēvējot par gļēvulību.

Ievainots Grieķijas policists, kas dzīvo Saūda Arābijā, pavēstīja avots Grieķijas diplomātiskajās aprindās. Ievainots arī kāds Lielbritānijas pilsonis.

Vieglus savainojumus guvis arī kāds saūdarābu policists, vēsta telekanāls "Al-Ekhbariya", atsaucoties uz Mekas reģiona gubernatoru.

"Islāma valsts" vēl salīdzinoši nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

"Islāma valsts" cenšas nostiprināties Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu