Iznīcinātajā milzu sirseņu-slepkavu pūznī atradušās 200 karalienes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Izrādās, ka pirmajā iznīcinātajā gigantisko sirseņu-slepkavu pūznī bija daudz vairāk karalieņu, nekā uzskatīts iepriekš. Tas nozīmē, ka pūznis tika iznīcināts teju pēdējā brīdī, vēsta "CNN".

Pētnieki aplēsuši, ka pūznī bija gandrīz 200 karalienes, tomēr sākotnēji viņi atrada tikai divas, tāpēc šis atklājums ir ārkārtīgi pārsteidzošs.

Entomoloģijas speciālisti no Vašingtonas štata zemkopības ministrijas pūzni atrada 24. oktobrī kāda koka dobumā Vašingtonas štatā un nekavējoties to iznīcināja. Pētniekiem ar īpašu sūkni izdevās no pūžņa izdabūt ārā 85 sirseņus, no kuriem lielākā daļa bija strādnieki, tomēr to vidū bija arī divas karalienes.

Tomēr pēc koka atvēršanas 29. oktobrī pētnieki atklāja, ka lielākā daļa sirseņu palikuši iekšā. Viņiem izdevās saskaitīt 76 sirseņu karalienes, kā arī zinātnieki uzskata, ka 108 aiztaisītajās šūnās arī atrodas karalienes. Vēl 3 karalienes tika notvertas netālu esošajā ūdens spainī.

Katra no šīm karalienēm potenciāli varēja radīt savu pūzni, zinātnieki bažījas, ka kādai varētu būt izdevies aizbēgt.

“Ja mēs nebūtu iejaukušies un iznīcinājuši šo pūzni, tad, iespējams, mums būtu jācīnās ar 200 pūžņiem. Tiešām izskatās, ka mēs tur ieradāmies pēdējā brīdī,” komentēja entomologs Svens Ēriks Spičigers.

Spičigers saka, ka pūžņi var izaugt tik lieli, ka tajos varētu būt pat 4000 šūnu, tāpēc pūznis, kas tika atrasts Vašingtonā, skaitās relatīvi mazs. Tajā bija aptuveni 776 šūnas, 6 struktūras, kas satur sirseņu kāpurus, tiem attīstoties, 6 neizšķīlušās kūniņas, 190 kāpuri, 112 strādnieki, 9 trani, 108 aiztaisītas šūnas un 76 karalienes.

FOTO: IZNĪCINĀTS PIRMAIS SIRSEŅU SLEPKAVU PŪZNIS ASV

Pētnieki uzskata, ka šajā reģionā pastāv vēl vairāki sirseņu pūžņi. Zemkopības ministrijas eksperti turpinās meklēt un iznīcināt šos Āzijas milzu sirseņus-slepkavas turpmākos trīs gadus, lai pārliecinātos, ka šī teritorija ir no šiem kaitīgajiem kukaiņiem brīva.

Pirmo reizi Vašingtonas štatā šie sirseņi tika atklāti 2019. gada decembrī. Āzijas milzu sirseņi-slepkavas ir invazīva kukaiņu suga, proti, tās izcelsme nav Amerika. Tie ir pasaulē lielākie sirseņi, un tie barojas ar medus bitēm un citiem kukaiņiem. Neliela grupa šo sirseņu dažu stundu laikā var iznīcināt veselu medus bišu stropu. Tas gan nav vienīgais iemesls, kāpēc tie sev ieguvuši slepkavu vārdu, proti, ar dažiem dzēlieniem šie sirseņi var nogalināt arī cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu