Lietuva parakstījusi līgumu ar ASV par četru helikopteru "Black Hawk" iegādi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Lietuva piektdien parakstījusi līgumu ar Amerikas Savienotajām Valstīm par četru helikopteru "Black Hawk" iegādi, ziņu aģentūru BNS informējusi aizsardzības ministra Raimunda Karobļa preses sekretāre Vita Ramanauskaite.

No Lietuvas puses līgumu parakstījis aizsardzības ministrs, kas šobrīd uzturas vizītē Vašingtonā, no ASV puses - aizsardzības ministra pienākumu izpildītājs Kristofers Millers.

Līdz ar jaunajiem lidaparātiem, kas Lietuvas Bruņotajos spēkos aizstās padomju ražojuma helikopterus "Mi-8", Lietuva saņems rezerves daļas, papildu aprīkojumu, kā arī apmācību, remonta un loģistikas pakalpojumu paketi.

Piecu gadu laikā Lietuvai par to būs jāsamaksā 213 miljoni dolāru (181 miljons eiro). ASV valdība finansiāli atbalstījusi šo pirkumu ar 30 miljoniem dolāru (aptuveni 26 miljoniem eiro).

Pirmos helikopterus Lietuva varētu saņemt 2024.gada beigās.

Par plāniem pirkt no ASV helikopterus "Black Hawk" Lietuva pirmo reizi paziņoja pirms gada. Sākotnēji bija paredzēts iegādāties sešus lidaparātus, bet sarunu gaitā nolemts pirkt četrus. Vēl divus helikopterus Lietuva varēs iegādāties nākotnē.

Helikopteri "Mi-8", ko Lietuvas Bruņotie spēki izmanto pašlaik, kalpo jau ceturto gadu desmitu, ir stipri nolietoti un to ekspluatācija izmaksā dārgi un ir sarežģīta - tie bieži bojājas, bet remontu apgrūtina komplicētā rezerves daļu piegāde no Krievijas.

Kā iepriekš norādījis Lietuvas Bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Valdemārs Rupšis, jaunie lidaparāti ļaus sniegt kājniekiem atbalstu no gaisa, operatīvi pārvietot nelielas vienības, tos varēs izmantot arī medicīniskajai evakuācijai, civilajām meklēšanas un glābšanas operācijām, steidzamai donoru orgānu transportēšanai, savvaļas ugunsgrēku dzēšanai un citiem uzdevumiem.

Aizsardzības ministrija savukārt uzsvērusi, ka tā paša ražotāja helikopteru platformu iegādājušies aptuveni trīsdesmit pasaules valstu, tai skaitā Latvijas, Dānijas, Polijas un Zviedrijas bruņotie spēki, tādēļ Lietuvai šis pirkums palīdzēs labāk sadarboties ar stratēģiskajiem un reģionālajiem partneriem.

Latvija 2018.gadā ar ASV parakstīja starpvaldību līgumu par četru jaunu helikopteru UH-60M "Black Hawk" iegādi Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu