EP lems par eiroparlamentārieša Ušakova imunitātes atcelšanu (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Makare/LETA

Eiropas Parlaments (EP) sācis skatīt jautājumu par eiroparlamentārieša un bijušā Rīgas mēra Nila Ušakova (S) parlamentārās imunitātes atcelšanu, lai Latvijas prokuratūra varētu sākt pret viņu kriminālvajāšanu, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Piektdien EP plenārsēde sākusies ar ziņojumu par to, kā Latvijas tiesībsargājošās iestādes lūdz atcelt deputāta imunitāti Ušakovam. Nagla skaidroja, ka tālāk lēmums par imunitātes atcelšanu nonāks EP Juridiskajā komitejā, kurā tiks uzklausīts arī pats deputāts.

Ušakova advokāts Viktors Tihonovs pauda neizpratni, kāpēc cilvēks, pret kuru vērsta noklausīšanās, kļuvis par "vainīgo". "Tā ir saruna, kuru mēs gribam rosināt arī EP, ja reiz prokuratūra uz to uzstāj, proti, kāpēc viņš nav atzīts par cietušo," raidījumam "Panorāma" sacīja Tihonovs.

Pēc Ušakova uzklausīšanas EP Juridiskā komiteja aiz slēgtām durvīm vienosies par ieteikumu EP - vai šo pieprasījumu apstiprināt, vai norādīt. Tad sekos balsojums EP.

Pēc imunitātes atcelšanas Ušakovs gan saglabātu EP deputāta pilnvaras, jo tās ir Latvijas valsts piešķirtas viņam kā eiroparlamentārietim, un neviena cita iestāde to nevar atņemt. Šādus lūgumus - atcelt deputātu imunitāti - EP saņem bieži, piemēram, pagājušajā sasaukumā EP 55 reizes tika lūgts atcelt deputātiem imunitāti, un 49 gadījumos EP šos lūgumus apmierinājis.

LETA jau vēstīja, ka 2019.gada janvārī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) Ušakova darba kabinetā Rīgas domē izņēma ierīci, kas izmantojama sevišķā veidā veicamajiem operatīvās darbības pasākumiem.

Vēlāk KNAB par šīs grāmatas izskata aizliegtās videonovērošanas ierīces glabāšanu rosināja Ģenerālprokuratūrai apsūdzēt pašu bijušo Rīgas mēru.

KNAB iepriekš izplatītajā paziņojumā nebija minēts personas vārds, taču birojs norādīja, ka saskaņā ar krimināllietas materiāliem persona savā darba kabinetā glabājusi stratēģiskās nozīmes ierīci, kas paredzēta sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem, proti, videodokumentēšanai un audioinformācijas ieguvei slēptā veidā.

Šāda veida ierīci fiziskām personām ir aizliegts iegādāties, glabāt un lietot. Ierīce bijusi maskēta kā cits priekšmets, kas vizuāli atgādina albumu vai grāmatu.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu