Pirmo reizi Ojāra Vācieša literāro prēmiju dzejā saņem divi dzejnieki

CopyDraugiem X Whatsapp
Jānis Hvoinskis
Jānis Hvoinskis Foto: facebook.com

Pirmo reizi Ojāra Vācieša literāro prēmiju dzejā piektdien saņēma divi laureāti - dzejnieki Inga Pizāne un Jānis Hvoinskis, informē Carnikavas novada tautas nama "Ozolaine" vadītāja Aija Riba.

Piektdien, dzejnieka 87. gadadienā, īpašā videoierakstā Carnikavas novada pašvaldība sadarbībā ar Vācieša muzeju un Vācieša biedrību paziņoja O. Vācieša literārās prēmijas dzejā laureātus. Pirmo reizi 18 gadu laikā, kopš tiek pasniegta balva, par laureātiem nosaukti divi dzejnieki - Pizāne par dzejas krājumu "Siena, ko nosiltināt" un Hvoinskis par dzejas krājumu "Mūza no pilsētas N", kas katrs saņēma 1000 eiro naudas balvu.

"O. Vācieša literārajai prēmijai dzejā šogad pieteikts rekordliels dzejas grāmatu skaits - 20. Un tās visas bija interesanti lasīt, jo šie dzejas krājumi atspoguļo gan mūsu laikmeta liecības, gan to, kādi mēs esam, gan šī brīža aktuālās situācijas un pasaules skatījumu, gan arī visu mūsu individuālās un kopīgās sajūtas, dzīvojot šajā laikā," iesniegtos darbus raksturo Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Mieriņa.

Prēmijai pieteiktos literāros darbus šogad vērtēja Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Mieriņa, Carnikavas novada sabiedrības pārstāvji Elita Terentjeva un Gundris Kravalis, Vācieša muzeja direktore un Vācieša biedrības locekle Ieva Ķīse, Carnikavas pamatskolas latviešu valodas skolotāja Ilze Vāciete un Vācieša biedrības loceklis un 2008.gada šīs prēmijas ieguvējs Ronalds Briedis.

"Dzīve tāda ir tāpēc, lai mēs to pārveidotu, ir teicis Vācietis, un es viņam piekrītu. Un, manuprāt, dzeja ir tieši tā, kas palīdz pārmaiņas pamanīt - gan sevī pašā, gan pasaulē mums apkārt,"

sacīja Pizāne. Pat ja dzeja nav tā, kas maina pasauli, tā noteikti palīdz kļūt vērīgākiem un virzīt pasauli uz priekšu - lai tā kļūtu siltāka, poētiskāka, kaut kādā ziņā arī gan trauslāka, gan drosmīgāka, jo dzeja atklāj par mums ne tikai to, varbūt, skaistāko, bet arī tās vājās vietas, un, ņemot to vērā, tā mums palīdz dzīvot labāku dzīvi, uzskata prēmijas laureāte.

Laureāts Hvoinskis atzīst, ka ir liels prieks saņemt balvu šajā interesantajā laikā. Viņš saka paldies redaktoram Kārlim Vērdiņam, kurš uzņēmās darbu un ievirzīja viņu "Neputna" redakcijā un paldies "Neputna" redakcijai. "Lielākais paldies ir Carnikavas domei par to, ka pasniedza šo balvu man, izvēlējās mani - man pašam par pārsteigumu. Un, paldies arī par to, ka gadu gadiem ilgstoši uzturējuši Vācieša piemiņai veltīto balvu," sacīja Hvoinskis.

Jānis Hvoinskis un izdevniecības Neputns pārstāve
Jānis Hvoinskis un izdevniecības Neputns pārstāve Foto: Carnikavas novada pašvaldība

Vācieša literārajai prēmijai dzejā bija pieteikti izdevniecībā "Neputns" izdotie krājumi Hvoinskis "Mūza no pilsētas N", Toms Treibergs "Biezoknis", Raimonds Ķirķis "Kartes", Katrīna Rudzīte "Ērti pārnēsājami spārni", Krišjānis Zeļģis "Skaistuma klātbūtne", Eduards Aivars "Dzejoļu remonts".

Izdevniecība "Pētergailis" bija pieteikusi Liepas Rūces krājumu "Atspulga balss", Tamāras Skrīnas "Mini", Leona Brieža "Rondeles", Jāņa Tomaša "Smagatlētika".

Izdevniecība un grāmatu apgāds "Jāņa Rozes apgāds" bija iesniegusi Sandras Ratnieces krājumu "Šķietami klusu", Pizānes "Siena, ko nosiltināt", Agneses Rutkēvičas "Vietām cilvēki", izdevniecība "Sava grāmata" - Egīla Vitauta Upelnieka "Leģendas" un "Par mums".

Grāmatu digitālā drukātava "Drukātava" komisijas vērtēšanai bija nodevusi Aivara Krūkliņa "Klātbūtni", SIA "Talsu Vēstis" - Helmuta Feldmaņa "Pa baltu ceļu", mākslinieku apvienība "Orbīta" - Elvīras Blomas "Izdzēstie attēli", memoriālo muzeju apvienība - Noras Grēniņas "Tu sauci mani vārdā - upju līnijās". Apgāds "Literatūras kombains" pieteica Valentīna "Melna ir tikai jūra".

Šogad Ojāra Vācieša prēmija dzejā epidemioloģiskās situācijas dēļ tika translēta īpašā videoierakstā Carnikavas novada pašvaldības un Carnikavas novada tautas nams "Ozolaine" sociālā tīkla "Facebook" kontos. Videoraksts pēc tiešraides translācijas būs pieejams Carnikavas novada pašvaldības mājaslapā "carnikava.lv/video".

Par prēmiju

Ojāra Vācieša literārā prēmija dzejā tiek pasniegta reizi gadā par iepriekšējā literārajā gadā izdotu dzejoļu krājumu. 2003. gadā Ādažu novada dome kopā ar Carnikavas novada domi atjaunoja O. Vācieša prēmiju, bet kopš 2011.gada prēmiju piešķir Carnikavas novada dome, pasākumu organizējot sadarbībā ar Vācieša muzeju un Vācieša biedrību. Prēmijas mērķis ir godināt izcilā latviešu dzejnieka O. Vācieša piemiņu, popularizēt un atbalstīt Latvijas dzejnieku jaunradi un latviešu kultūras tradīcijas, sekmēt jauno dzejnieku radošo darbību.

Ojārs Vācietis un Imants Ziedonis
Ojārs Vācietis un Imants Ziedonis Foto: publicitātes

Balvas laureātu vidū ir Jānis Rokpelnis, Amanda Aizpuriete, Inese Zandere, Inga Gaile, Andra Manfelde, Pēteris Brūvers, Imants Auziņš, Ronalds Briedis, Edvīns Raups, Leons Briedis, Anna Auziņa, Anna Dzintare, Māris Salējs, Daina Sirmā un Arvis Viguls.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu