Polaņskis izslēgts no Francijas kinoakadēmijas (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Romāns Polaņskis
Romāns Polaņskis Foto: AFP / Scanpix

Francijas kino godalgas "Cēzars" akadēmija ceturtdien nolēmusi izslēgt no savu locekļu vidus 87 gadus veco kinorežisoru Romanu Polaņski, reaģējot uz mēnesi ilgu strīdu par pretrunīgu reputāciju guvušo režisoru.

No Akadēmijas vienlaikus tika izslēgti vēl 17 tās locekļi, tai skaitā filmas "Indoķīna" režisors Režī Varnjē un filmas "Mākslinieks" producents Tomass Langmans.

Šie 18 kinematogrāfisti bija saņēmuši Akadēmijas locekļa statusu savu balvu dēļ, bet pēdējos mēnešos arvien skaļāki kļuva aicinājumi izslēgt Polaņski viņam izvirzīto apsūdzību izvarošanā dēļ.

Akadēmija savā interneta vietnē paziņoja, ka tās vadība tagad ir līdztiesīga un demokrātiska, jo tās ģenerālsapulce sastāv no 164 vēlētiem locekļiem - 82 vīriešiem un 82 sievietēm.

Akadēmijas locekļus izvēlas vairāk nekā 4000 kinematogrāfisti. 

Visa akadēmijas valde februārī atkāpās pirms "Cēzaru" piešķiršanas, un viens no iemesliem bija tas, ka vislielākajam balvu skaitam šogad bija izvirzīta Polaņska filma "J'accuse" ("Virsnieks un spiegs").

Tas, ka Polaņska filma iekļauta godalgu nominantu īsajā sarakstā, izsauca vienlīdzības jautājumu ministres, sieviešu organizāciju un dažu kritiķu pārmetumus, bet, kā skaidroja "Cēzara" akadēmija, nevajadzētu sagaidīt, ka vērtējot filmas, tā pauž nostāju morāles jautājumos.

Polaņska filma, kas jau bija saņēmusi godalgas Venēcijas kinofestivālā, tika nominēta 12 "Cēzariem". Polaņskis Venēcijā saņēma labākā režisora un kritiķu godalgu, bet filma "J'accuse" Francijā izpelnījās lielu skatītāju interesi un guva komerciālus panākumus, neraugoties uz oponentu protestiem.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu