Obama: ASV ir izveidojusies ārprātīgu sazvērestības teoriju kultūra (22)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV ir izveidojusies "ārprātīgu sazvērestības teoriju" kultūra, kas pastiprinājusi polarizāciju sabiedrībā, un Džo Baidena uzvara prezidenta vēlēšanās būs tikai sākums tās maiņai, intervijā BBC norādīja bijušais ASV prezidents Baraks Obama.

Obama sacīja, ka ASV sabiedrība šobrīd ir vēl sašķeltāka nekā pirms četriem gadiem, kad par prezidentu kļuva Donalds Tramps.

Domstarpības starp laukos un pilsētās dzīvojošajiem amerikāņiem, imigrācija, netaisnības un "ārprātīgas sazvērestības teorijas, ko daži dēvē par patiesības noārdīšanos" - daži ASV mediji pastiprinājuši šos tematus, savukārt sociālie tīkli tos vēl daudz vairāk uzpūtuši, Obama teica intervijā vēsturniekam Deividam Olusogam.

"Mēs šobrīd esam ļoti sašķelti. Noteikti vairāk nekā 2007.gadā, kad kandidēju uz prezidenta amatu, un 2008.gadā, kad uzvarēju vēlēšanās," viņš uzsver, norādot, ka vismaz daļēji pie tā vainojama Trampa gatavība "uzkurināt šķelšanos, jo viņam no tā bija politiski ieguvumi".

Vēl viens faktors ir dezinformācijas izplatīšanās internetā, kur "faktiem nav nozīmes".

"Miljoniem cilvēku tic, ka Džo Baidens ir sociālists, ka Hilarija Klintone bija daļa no ļaunas kliķes, kas iesaistīta pedofilu tīklos," pauda Obama, piesaucot internetā izplatīto sazvērestības teoriju, ka demokrātu politiķi Vašingtonas picērijas pagrabā uzturot pedofilu tīklu. "Domāju, ka būs vajadzīga regulācijas un industrijas standartu kombinācija, lai mēs varētu atgriezties pie tā, ka vismaz varam vienoties par kopīgiem faktiem. Un tad varēsim strīdēties, ko ar šiem faktiem iesākt."

Lai arī daudzi mediji pēdējos gados ieviesuši faktu pārbaudes, lai cīnītos ar straujo dezinformācijas izplatību sociālajos tīklos, ar to bieži ir par maz, jo "nepatiesības jau ir apmetušas riņķi visai pasaulei, kamēr patiesība tikai tikusi laukā pa vārtiem", sacīja Obama.

Viņš norāda, ka pie sašķeltības novedušas arī sociālekonomiskās problēmas, piemēram, augošā nevienlīdzība starp lauku un pilsētu iedzīvotājiem.

Līdzīgas tendences vērojamas arī "Lielbritānijā un visā pasaulē". "Cilvēki jūtas tā, it kā zaudētu vietu uz ekonomiskās attīstības kāpnēm, viņi uz to reaģē un var tikt pārliecināti, ka tā ir vienas vai otras cilvēku grupas vaina," norāda Obama.

Obama interviju sniedzis neilgi pirms savu memuāru "A Promised Land" iznākšanas.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu