Zem izsoles āmura nonākusi Latvijas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes vēstule

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Art Embassy"
"Art Embassy" Foto: Art Embassy/Publicitātes

21. novembrī Rietumu Bankas centrālā biroja ēkā notiks kārtējā vērienīgā mākslas darbu un antikvāru priekšmetu izsole, ko organizē galerija “Mākslas vēstniecība” ("Art Embassy"). Šī izsole zīmīga ar Latvijas valsts pirmā prezidenta Jāņa Čakstes 1923. gada vēstuli Lietuvas prezidentam Stulginskim.

Tāpat tiks piedāvāts rets un unikāls 1618.-1686. gada landtāga līgumu apkopojums.

Foto: publicitātes

Interesanta lote ir arī Paula R. Rubja skicēm 1930. gados darināti krēsli. Rubis pats par sevi ir neparasta personība, pēc Štiglica mākslas skolas Pēterburgā viņš 1918. gadā atgriezās Latvijā un sāka strādāt cietumu sistēmā. Kļūstot par cietumu departamenta direktoru, viņš mainīja visu ieslodzīto nodarbinātības modeli, izveidojot dažādas cietums darbnīcas un tādējādi ļaujot iemācīties un attīstīt aroda prasmes. Šo Latvijas pieredzi kā paraugu pārņēma arī citās valstīs. Rubis bija daudzu mēbeļu iekārtu un interjera priekšmetu autors, pēc viņa skicēm tika izgatavotas mēbeles valsts prezidenta pilij, Ministru kabinetam, tiesu zālēm u.c. 

Pauls Rūdolfs Rubis (1879–1970)
Pauls Rūdolfs Rubis (1879–1970) Foto: publicitātes

Šobrīd mākslas un antikvariāta tirgū īpašu popularitāti ir ieguvuši 20. gadsimta pirmajā pusē Latvijā izgatavoti stikla priekšmeti no Iļģuciema un Līvānu stikla fabrikas, kā arī citu tā laika Latvijas stikla fabriku ražojumi. Izsolē būs pieejams neparasts Iļģuciema fabrikā no urāna stikla izgatavots karafes un glāzīšu komplekts. Savulaik bija moderni stiklam pievienot urānu lai tumsā tas iegūtu zaļganu spīdumu. Lai gan šie priekšmeti ir radioaktīvi, to radiācijas līmenis ir ļoti zems un neapdraud veselību. 

No porcelāna un keramikas tiks izsolīti Kuzņecova, Jessen, RPF u.c. izstrādājumi, autordarbi. Amizanta lote ir 20. gadsimta sākumā Kuzņecova fabrikā izgatavota tortes paplāte ar uzrakstiem krievu un vācu valodā "Lūgums atgriezt atpakaļ". 

Foto: publicitātes

Glezniecību pārstāvēs tādi vecmeistaru darbi kā  Jaņa Rozentāla 1901. gada glezna "Pie strauta". Ludolfa Liberta "Itālijas ainava" slavenā kokgriezēja V.Pauzera rāmī, līdzīgs Liberta darbs atrodas mākslas muzejā Ņujorkā. Izsoles izstādē ir apskatāmi arī J.F.Tīdemaņa, J. Valtera, L.Svempa, J. Pauļuka, S.Dalī u.c. nozīmīgu Latvijas un ārvalstu autoru darbi.

Mākslas tirgū ir vērojama tendence palielināties pieprasījumam pēc mūsdienu mākslas, acīmredzot tas saistīts ar paaudžu maiņu un gados jaunu kolekcionāru ienākšanu mākslas tirgū. Un jaunām tendencēm interjerā. 

Izsolē tiks izsolīti arī augstvērtīgi juvelierizstrādājumi, kā, piemēram, Fabaržē darbnīcā izgatavota zelta piespraude ar briljantiem un emalju. Slavenā Krievijas impērijas sudrabkaļa P.Ovčiņkova kaviāra servējamais trauks. Tāpat būs pieejamas arī dažādas rotaslietas, pulksteņi un sudraba izstrādājumi. 

Juris Dimiters (1947) "Abstrakta kompozīcija"
1985. Kartons, eļļa. 110x69 cm. Sākuma cena 1500 eur.
Juris Dimiters (1947) "Abstrakta kompozīcija" 1985. Kartons, eļļa. 110x69 cm. Sākuma cena 1500 eur. Foto: publicitātes

Izsoles kolekcija tika rūpīgi veidota vairāku mēnešu garumā, tika meklēti un atlasīti augstvērtīgi mākslas darbi gan Latvijā, gan ārzemēs. Daži darbi izvesti no Latvijas 2. pasaules kara laikā un tikai tagad atgriezušies atpakaļ.

Darbi kopā ar pārējo arī visnotaļ nozīmīgo izsolē piedāvāto kolekciju jau ir apskatāmi izsoles izstādē Rietumu bankas telpās Vesetas ielā 7 no 11. līdz 21. novembrim.

Precīzāku informāciju un izsoles katalogu varat atrast mājaslapā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu