6 miljardus vērtā ASV bāze, kas darbojās tikai vienu dienu (5)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Wikimedia Commons

“Safeguard” ir ne tikai roku ziepes, bet arī viens no dārgākajiem un bezjēdzīgākajiem militārās aizsardzības projektiem ASV. Tā ietvaros tika radītas īpašas bāzes piramīdu formā, kuru iekšpusē atradās spēcīgi raķešu radari.

Pēc Otrā pasaules kara beigām pasaule sadalījās trīs nometnēs – sociālistiskās, kapitālistiskās un trešās pasaules valstīs jeb valstīs, kas nebija iesaistītas ASV un PSRS frontēs, proti, sākās Aukstais karš.

Tolaik sabiedrībā lielākās bailes raidīja iespējamais kodolkarš – abi bloki tērēja astronomiskas summas bruņojumiem un aizsardzības pasākumiem, kas savukārt sabiedrībā radīja pirmskara sajūtas. Pagājušā gadsimta beigās ASV sāka domāt par īpašas programmas izveidi savu militāro objektu aizsardzībai gadījumā, ja Padomju Savienība nolemj sākt preventīvu kodoltriecienu ASV militārajām bāzēm. Tā radās ideja par «Safeguard» programmu. Kompleksa būtība bija nodrošināt savlaicīgu raķešu reakciju no PSRS puses, pirms pirmās raķetes sasniedz Ziemeļameriku.     

Stenlija R. Mikelsona bāze
Stenlija R. Mikelsona bāze Foto: Wikimedia Commons

Programmas ietvaros visā ASV tika plānots vesels radaru kompleksa tīkls, kas sastāvētu no 12 bāzēm. Šā tīkla galvenais punkts bija Stenlija R. Mikelsona radaru stacijas bāze, kuras celtniecība sākās 20. gadsimta 70. gadu sākumā Ziemeļdakotā.

 Komplekss sastāvēja no 24 metrus augstas, īpaši nocietinātas piramīdas, kuras centrā tika izvietots radars. Tāpat Mikelsona bāzē atradās vairāki desmiti raķešu palaišanas iekārtu, kas pārsvarā bija paredzētas PSRS ballistisko raķešu pārtveršanai. Mikelsona bāze ASV izmaksāja 6 miljardus ASV dolāru.

Ironiskā kārtā šī bāze pilnībā funkcionēja tikai vienu dienu.

1972. gadā ASV un PSRS parakstīja līgumu, saskaņā ar kuru katrā pusē tika atļautas tikai divas pretraķešu aizsardzības sistēmas. Bet jau 1974. gadā abu konfliktējošo pušu starpā tika parakstīts vēl viens līgums, kas lika samazināt pretraķešu aizsardzības sistēmas līdz vienai vienībai. Jaunais līgums apturēja plānoto raķešu bāzu celtniecību, un tās ietvaros plānoja darbināt vien Mikelsona bāzi. Oficiāli kompleksu atklāja 1975. gada 1. oktobrī, bet jau 2. oktobrī ASV kongress lēma par labu «Safeguard» projekta slēgšanai. Miljardus izmaksājusī bāze pilnībā funkcionēja tikai vienu dienu, bet daļēji – vienu gadu. Komplekss tika pilnībā deaktivēts 1976. gada 10. februārī. Visas konstrukcijas tika aizzīmogotas, bet aprīkojums – nogādāts noliktavās.  Kopš 1990. gada tajā notika ekskursijas, bet 2012. gadā Mikelsona bāzi par 530 tūkstošiem ASV dolāru iegādājās kāds reliģisks grupējums.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu