Viens no Covid-19 vakcīnas izstrādātājiem brīdina par "ļoti sarežģītu ziemu" (5)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Lai arī ziņas par vakcīnas efektivitāti vieš cerības, ka cilvēcei izdosies pārvarēt grūtības, ko dod Covid-19 pandēmija, nākamā ziema būs ļoti sarežģīta, intervijā BBC brīdināja Vācijas farmaceitiskās kompānijas “BioNTech” līdzdibinātājs un vadītājs Ugurs Šahins.

Pagājušajā nedēļā tika paziņots, ka “BioNTech” un “Pfizer” izstrādātā vakcīna klīniskajos izmēģinājumos uzrādījusi 90% efektivitāti, kas izsauca vētrainu reakciju finanšu tirgos. Tomēr tuvāko mēnešu laikā situācija ar Covid-19 izplatību diez vai uzlabosies.

“Šī ziema būs ļoti sarežģīta,” sacīja “BioNTech” vadītājs norādot, ka labākā scenārija gadījumā viņa vadītā kompānija varēs izstrādāto vakcīnu piegādāt plašākai sabiedrībai vai nu šā gada beigās, vai nākamā gada sākumā. Tāpat, lai saražotu vakcīnas vismaz daļai Eiropas Savienības iedzīvotāju, ir nepieciešams laiks. Agrākais termiņš, kad varētu būt gatavi vismaz 300 miljoni vakcīnu devu, ir 2021. gada aprīlis.

Šahins norāda, ka vasarā saslimstības rādītāji ar Covid-19 kritīsies dabiskā ceļā, tomēr, lai nepieļautu jaunus masveida slimības uzliesmojumus, sabiedrības vakcināciju vēlams pabeigt līdz nākamās vasaras beigām.

“Es esmu pārliecināts, ka ne tikai mums, bet arī virknei citu kompāniju kas izstrādā un ražos vakcīnas, izdosies kopā palielināt ražošanas un piegādes jaudas. Tieši tāpēc mums jau nākamgad varētu būt normāla ziema,”

teica Šahins.

Viņš piebilda: pat ja reālajos apstākļos “BioNTech” un “Pfizer” vakcīna izrādīsies ne tik efektīva kā izmēģinājumos un tās efektivitāte būs, piemēram, 50%, ar to būs pietiekami, lai mazinātu pandēmisku slimības Covid-19 izplatīšanos.

Šahins gan norāda, ka pagaidām ir grūti pateikt, cik ilgi saglabāsies no vakcīnas iegūtā imunitāte. Tomēr, ja gadu pēc vakcīnas atklāsies, ka imunitāte ir samazinājusies, atkārtotai vakcīnai nevajadzētu sagādāt lielas grūtības atjaunot imunitāti.

Iepriekš vēstīts, ka 9.novembrī kompānijas "Pfizer" un "BioNTech" paziņoja, ka to radītā eksperimentālā vakcīna ar 90% efektivitāti spēj pasargāt no Covid-19 simptomu veidošanās. Pirmās paaudzes vakcīnai tas ir ārkārtīgi augsts rezultāts. Daudzi pat nesapņoja, ka tās efektivitāte varētu pārsniegt 70%.

Izskanot jaunumiem par vakcīnu, strauji pieauga ne tikai abu uzņēmumu akciju cena, bet arī aviokompāniju, kinoteātru ķēžu un banku akciju vērtība.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu