Polijā Tolerances dienā ēkas izgaismo varavīksnes krāsās (2)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AGENCJA GAZETA / REUTERS

Pirmdien, Starptautiskajā tolerances dienā, vairākās Polijas pilsētās ēkas tika izgaismotas varavīksnes krāsās, izrādot solidaritāti valsts LGBT kopienai, vēsta aģentūra "Reuters".

Saskaņā ar organizācijas "ILGA-Europe" veidoto indeksu, Polijā ir sliktākā seksuālo minoritāšu tiesību ievērošanas situācija Eiropas Savienībā (ES).

Šim jautājumam pēdējo divu gadu laikā pievērsta pastiprināta uzmanība, jo valdošajai partijai "Likums un taisnīgums" (PiS) pietuvināti politiķi un katoļu baznīcas pārstāvji savā retorikā vērsušies pret "LGBT ideoloģiju". Piemēram, Polijas prezidents Andžejs Duda pirms vēlēšanām pielīdzināja seksuālās minoritātes komunistiem.

Pagājušonedēļ liberālais Varšavas mērs Rafals Tšaskovskis un vairāku citu Polijas pilsētu mēri solīja Starptautiskajā tolerances dienā izgaismot nozīmīgas ēkas varavīksnes krāsās.

"Tas acīmredzami ir simbolisks žests, un mēs priecājamies, ka ar tādiem nāk klajā mazāku pilsētu un ciemu mēri. Taču no cilvēka, kurš solījis panākt taustāmas pārmaiņas kopienas labā, sagaidām ko vairāk," norādīja nevalstiskās organizācijas "Mīlestība nešķiro" aktīvists Huberts Sobeckis.

Tšasovskis parakstījis "LGBT+ hartu", kas paredz, piemēram, izglītošanu par LGBT tiesībām Varšavas skolās. Konservatīvo spārnu šis solis saniknojis, bet LGBT aktīvisti tikmēr norāda, ka solījumi palikuši neizpildīti. Viens no neīstenotajiem solījumiem ir patversmes izveidošana LGBT jauniešiem, kurus ģimene pēc seksuālās orientācijas atklāšanas izraidījusi no mājām.

Varšavas domes preses sekretāre apstiprināja Tšasovska apņēmību turēties pie hartā ietvertajiem priekšlikumiem, taču tas esot "sarežģīts process" un dažus no tiem izpildīt neesot ļāvusi Covid-19 pandēmija.

Ēkas tika izgaismotas ne tikai Varšavā, bet arī Gdaņskā, Krakovā, Poznaņā, Vroclavā un citās mazākās pilsētās.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu