Mūrniece: Svinot Latvijas dzimšanas dienu neierastos apstākļos, svētkus emocionāli izjūtam dziļāk sevī (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ernests Dinka, Saeima

Svinot svētkus šajos neierastajos, pandēmijas ietekmētajos apstākļos, esam iemācījušies likt lietā izdomu, plānot svinību norisi citādi un, iespējams, emocionāli svētkus izjust dziļāk sevī, šodien uzrunā Latvijas proklamēšanas 102.gadadienai veltītajā Saeimas svinīgajā sēdē sacīja parlamenta priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

"Paies laiks, līdz sapratīsim, kādas pēdas mūsu cilvēciskajā pieredzē atstās tie izaicinājumi, ar kuriem saskaramies ikdienā," pauda Saeimas priekšsēdētāja.

"Mūsu tauta vienmēr ir stāvējusi saules pusē, tiekusies uz gaismu, vēlējusies augt un pastāvēt. Esam turējuši kā dārgumu savas pamatvērtības, savu identitāti, kas piešķir jēgu visam, ko darām," savas runas sākumā akcentēja Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka 1918.gada 18.novembrī, kad tika proklamēta Latvijas Republika, īstenojās latviešu tautas augstākā griba - neatkarīga valsts, brīvība pašiem lemt savu nākotni, kopt savu kultūru un valodu, būt piederīgiem Rietumiem.

"Ticība ideāliem palīdzēja uzvarēt bezcerīgas kaujas Neatkarības karā. Ideālisms daudzus gadus vēlāk deva drosmi atbrīvoties no padomju okupācijas un līdz zobiem bruņotās un politiski vardarbīgās padomju impērijas," atgādināja Mūrniece.

18.novembrī mēs svinam sava ideālā mērķa piepildījumu, un tie ir mūsu valsts un tautas pastāvēšanas svētki, pauda parlamenta priekšsēdētāja. "Mūsu izvēle vienmēr ir bijusi par labu (..) - demokrātiskai un tiesiskai valstij, gara brīvībai un cilvēka cieņai," akcentēja Saeimu pārstāvošā politiķe.

Mūrniece norādīja, ka 2020.gadā daudzi nozīmīgi notikumi valsts un personīgajā dzīvē aizvadīti citādi, nekā ierasts. Saeimas priekšsēdētāja vērsa uzmanību gan uz šogad atzīmētām nozīmīgām gadskārtām Latviju valstiskuma stiprināšanā, gan uz valstsvīra Miķeļa Valtera pārapbedīšanu dzimtenē.

Politiķe norādīja, ka Covid-19 pandēmija tikusi salīdzināta gan ar karu, gan ar cīņu par dzīvību. To iezīmē vīrusa draudi, pašizolācija, fizisko kontaktu ierobežošana, sejas aizsegi, attālināts darbs, ceļojumu atcelšana un kultūras dzīves apsīkums.

"Mūsu miera laika dzīve pa daļai ir apstājusies," pauda Saeimas priekšsēdētāja norādot, ka šajā karā karavīri ir mediķi, kuri cīnās par uzvaru. "Viņiem nav ļauts atslābt, jo tūkstošiem cilvēku katru dienu lūkojas uz viņiem ar cerību. (..) Neatkarīgi no tā, vai cilvēks tic Covid-19 vai netic. Diemžēl daudziem acis atveras tikai slimnīcas palātā," akcentēja Mūrniece.

Parlamenta priekšsēdētāja aicināja šodien īpaši cildināt mediķus un pateikties ārstiem, ārstu palīgiem, medicīnas māsām, sanitāriem un ikvienam, "kurš pašaizliedzīgi, riskējot ar savu veselību, ik dienu ārstē sasirgušos".

Mūrniece akcentēja, ka šī smagā cīņa ir uzvarama, ikvienam tikai ievērojot distancēšanos, noteiktos ierobežojumus un valkājot masku. "Jo jāaptur infekcijas izplatība, jāsargā veselība un dzīvība, lai ikviens un mēs visi kopā drīzāk varētu atgriezties savā ierastajā dzīvē," skaidroja Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja arī vērsa uzmanību, ka šajos apstākļos būtisks apdraudējums ir dezinformācija, jo ir pateicīgs brīdis sazvērestības teorijām. "Sociālajos tīklos tiek izplatītas melu jeb viltus ziņas, vērojam centienus apšaubīt ekspertu un valdības lēmumus, kas pieņemti infekcijas ierobežošanai, ir mēģinājumi radīt haosu," brīdināja Mūrniece.

Viņa skaidroja, ka tas tiek paveikts, sniedzot 80% it kā patiesas informācijas un 20% melu, veidojot ļoti toksisku, apdullinošu kokteili. Politiskā kapitāla raušanu uz Covid-19 infekcijas rēķina Mūrniece savā runā salīdzināja ar marodierismu. "Izmantot savtīgiem politiskiem vai pat ģeopolitiskiem mērķiem cilvēku apjukumu un neziņu, tādējādi apdraudot viņu veselību un dzīvību, ir amorāli un nožēlojami," pauda Saeimas priekšsēdētāja, pateicoties medijiem par maldinošo vēstījumu atmaskošanu.

Saeimas priekšsēdētāja valsts drošības kontekstā akcentēja, ka turpinām uzturēt militāro modrību un ka Latvija ir uzticama NATO dalībvalsts, atvēlot valsts aizsardzībai vairāk nekā 2% no iekšzemes kopprodukta. Mūrniece akcentēja alianses, ASV un Kanādas ieguldījumu Latvijas drošībā.

Politiķe arī norāda, ka demokrātija mostas arī Baltkrievijā saistībā ar kuru apbrīnojam baltkrievu studentu, sieviešu, visas pilsoniskās sabiedrības drosmi iestāties par savām tiesībām. Mūrniece atgādināja, ka Baltijas valstis vienoti un stingri ir nosodījušas Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu un pielietoto vardarbību.

"Mums ir jāiestājas par vēl stingrākām Eiropas Savienības (ES) sankcijām pret Baltkrievijas amatpersonām, kuras ir atbildīgas par vardarbību pret miermīlīgiem protestētājiem," akcentēja parlamenta vadītāja.

"Pārvarot šo pandēmijas radīto krīzi, mēs redzam, ka Eiropas solidaritāte ir dzīva un tā strādā. (..) Sagaidāms, ka nākamajos septiņos gados Latvijas ekonomikas atjaunošanai un izaugsmei būs pieejami ap desmit miljardiem eiro," uz ES gaidāmajiem ieguldījumiem norādīja Mūrniece. Politiķe savā runā arī pauda, ka Latvija iestājas par ambicioziem klimata politikas mērķiem, kas ļaus kāpināt ekonomikas izaugsmi.

Politiķe arī pozitīvi novērtēja 13.Saeimas un valdības paveikto vairākās jomās, tajā skaitā, lemjot par jūtama sociālā atbalsta sniegšanu mazāk nodrošinātām sabiedrības daļām un ģimenēm ar bērniem. "Dažkārt esam pieļāvuši kļūdas, taču mēs cenšamies savas kļūdas labot," uzsvēra Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja arī atzīmēja, ka valoda un kultūra ir mūsu gara mantas un ikvienam ir atbildība pret tām. "Mēs jau kopš valsts dibināšanas sniedzam atbalstu cittautiešu identitātes kopšanai, tomēr visu iedzīvotāju kopīgā sazināšanās valoda ir latviešu valoda. To paredz nacionālas valsts principi," uzsvēra politiķe.

Runas noslēgumā Mūrniece arī uzsvēra, ka Latvijā ir ļoti daudz talantīgu cilvēku ar lielām darbaspējām un unikālām idejām. "Mēs spējam labi paveikt agrāk nedarītus darbus un izdomāt jaunus risinājumus. Mēs esam radoši, tiecamies pēc izcilības, protam mainīties uz augšu," pauda Saeimas priekšsēdētāja.

"Aizstāvēsim, stiprināsim un mīlēsim Latviju! Mēs esam stipri. Mēs esam saules pusē!" sacīja Mūrniece, vēlot saules mūžu un Dieva svētību Latvijai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu