ASV Federālā aviācijas administrācija atļauj aviosatiksmē atkal izmantot "Boeing 737 MAX" (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV Federālā aviācijas administrācija (FAA) trešdien atļāva aviosatiksmē atkal izmantot lidmašīnas "Boeing 737 MAX",  kuru lidojumi pērn martā tika aizliegti pēc divām šī modeļa aviolaineru katastrofām, kas prasīja 346 cilvēku dzīvības.

FAA paziņoja, ka šādu lēmumu pieņēmusi saziņā ar aviācijas regulatoriem visā pasaulē.

Tomēr šī modeļa lidmašīnas drīkstēs atkal pacelties gaisā tikai tad, kad būs veikta to datoru programmatūras atjaunošana, kā arī piloti būs izgājuši atbilstošu apmācību lidojuma simulatoros, paredz FAA rīkojums.

Jau ziņots, ka gan Indonēzijas aviokompānijas "Lion Air" lidmašīnas "Boeing 737 MAX 8" katastrofā 2018.gada oktobrī, kurā bojā 189 cilvēki, gan 2019.gada martā notikušajā Etiopijas aviokompānijas "Ethiopian Airlines" "Boeing 737 MAX 8" avārijā, kurā dzīvību zaudēja 157 cilvēki, lidmašīna strauji sāka lidot lejup un nogāzās. Pēc otrās katastrofas regulatori visā pasaulē aizliedza šā modeļa laineru lidojumus.

Tiek uzskatīts, ka katastrofās bija vainojama modeļos "Boeing 737 MAX 8" un "Boeing 737 MAX 9"  izmantotā automātiskā sistēma, kuras nolūks ir palīdzēt pilotiem izvairīties no lidmašīnas priekšgala pacelšanas bīstami augstu,  taču neierastos apstākļos sistēma varēja negaidīti nospiest priekšgalu uz leju un tik spēcīgi, ka piloti to vairs nespēja pacelt atpakaļ.

Resertifikācijas procesā  novērsta gan šī, gan citas tehniskās kļūmes, kas tika konstatētas lidmašīnām "Boeing 737 MAX".

Problēmas ar "737 MAX" pamatīgi iedragājušas "Boeing" reputāciju, kā arī radījušas uzņēmumam lielus finansiālos zaudējumus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu