“Stobru sejā” (42)

Inga Spriņģe, Re:Baltica
CopyLinkedIn Draugiem X

Kad šī gada martā Re:Baltica/Re:Check kļuva par oficiālajiem Facebook (FB) faktu pārbaudītājiem un uzlika pirmo atzīmi nepatiesai informācijai, Latvijas galvenie sazvērestību teoriju radītāji bija sašutuši.

Visaktīvāk plosījās jauns uzņēmējs Jānis Pļaviņš, kurš ikdienā tirgo pēc paša vārdiem īpaši strukturētu ūdeni ar nosaukumu Memory water. Īsā video, ar kuru dalījās tūkstoši, viņš apgalvoja, ka C-19 ir mākslīgi radīts ASV, saistīts ar Bila Geitsa peļņas interesēm, bet Ķīnā ievests militāro sporta spēļu laikā. Pļaviņam piebiedrojās kāds cits aktīvists, kura FB lapa Gaismas tīmeklis regulāri apkaro 5G telekomunikāciju torņus.

Ar saukļiem, ka tiek apspiesta vārda brīvība un Re:Check faktu pārbaudītāji darbojas kā Padomju laiku VDK aģenti jeb čekisti (pārfrāzējums no Re:Check), vadošie sazvērnieki sāka parakstu vākšanu, lai FB mums šo statusu atņemtu. DFRLab, kas analizē dezinformācijas izplatību, izpētīja, ka ar šo uzsaukumu dalījās vismaz 22 FB grupas un lapas. Mūs dēvēja par prostitūtām, libermaukām, “patiesības ministriju” un Gēbelsa mantiniecēm. Galvenā anti-vakcīnu lapa FB publicēja video, kurā iztirzāja manu privāto dzīvi.

Šīs kampaņas gan nelīdzēja. Kopš marta kā maldinošas vai nepatiesas esam atzīmējušas vairāk nekā pussimts ziņas FB un lielākoties tās visas ir saistītas ar C-19.

Ikdienā, sadarbojoties ar faktu pārbaudītājiem visā pasaulē, redzam, ka teju identisku dezinformāciju izplata arī citās valstīs.

POPULĀRĀKIE MĪTI

Sākotnēji populāri bija mīti par vīrusa izcelsmi un kā no tā izsargāties (jāēd daudz ķiploki, jālieto pretgripas zāles), pēcāk uzplauka antivakcinētāju kustība (vīrusu radījis Bils Geits un Big Pharma, lai nopelnītu) un tagad pievienojušies sejas masku noliedzēji. Pēdējo kustība gan ir īpaši raksturīga Latvijai un pie tā vainojami ilgstoši labie rezultāti vīrusa ierobežošanā. Izklausās paradoksāli, bet tas ir fakts. Kamēr virkne Eiropas valstu ieviesa striktus ierobežojumus, starptautiskā prese cildināja Latviju, jo saslimušo skaits pie mums bija mazs. Diemžēl šie labie rezultāti, piepalīdzot dezinformācijas izplatītājiem, daļai sabiedrības radīja sajūtu, ka vīruss neeksistē, “jo es nezinu nevienu saslimušo”.

Rezultātā oktobra beigās saslimušo skaits Latvijā pārsniedza 200 cilvēku dienā. Valdība kā obligātu noteica masku valkāšanu sabiedriskajā transportā un veikalos, bet sociālajos tīklos aizsākās spēcīga anti-masku kampaņa. Musinātāju vidū izcēlās opozīcijas politiķis, populists Aldis Gobzems, ar lielu sekotāju skaitu sociālajos tīklos.

Izbijis advokāts ar labām oratora spējām,

Gobzems publicēja fotogrāfijas, kā veikalā iepērkas bez maskas. Viņa mērķis bija saņemt sodu par maskas nevalkāšanu, lai varētu vērsties tiesā. Šī raksta tapšanas laikā viņš FB publicējis ziņojumu, ka novembra vidū pie jūras vāks parakstus, lai atceltu sodus par masku nevilkšanu, bet pensionāriem tās izdalītu bez maksas.

Izskatās, ka Gobzems C-19 izmanto kā platformu savām politiskajām interesēm, jo vienlaikus pie jūras viņš dibinās arī savu partiju. No iepriekšējās partijas KPV_LV viņu izslēdza par reputācijas graušanu.

LABI SAGATAVOTA AUGSNE SAZVĒRESTĪBU TEORIJĀM

Sekotāju vairošanai vīrusu aktīvi izmanto arī dezinformācijas izplatītāji. Tas iespējams vairāku iemeslu dēļ.

Pirmkārt, Latvijā ar lielu sociālo nevienlīdzību, ir labi sagatavota augsne sazvērestību teorijām. Ja valsts sociālais atbalsta tīkls ir vājš un cilvēki nespēj tikt pie ārsta vai apmaksāt krīzes situācijā psihologu, kāda cita, nezināma spēka vainošana savās nelaimēs ir vieglākais ceļš.

Nedaudz paveca, bet pirms pieciem gadiem veikta firmas SKDS aptauja rāda, ka vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju tic, ka viņu dzīves ietekmē dažādu sazvērestību teoriju rezultāti. Līdz ar to nepārsteidz, ka nesen veiktajā SKDS aptaujā puse Latvijas iedzīvotāju atbildēja, ka uzskata: C-19 ir radīts mākslīgi.

Otrkārt – šo mītu aktīvā izplatīšanā vainojami soctīklu algoritmi, kas izceļ tieši “vissirslikti” ziņas.

Sazvērestību teoriju radītāji, lai arī mazākumā, ir agresīvi. Viņi aktīvi dalās ar maldinošu informāciju un FB algoritmi “uzskata”, ka šie ieraksti ir populāri, tādēļ jāparāda pēc iespējas vairāk cilvēku. Tiem, kas pie maldīgajiem ierakstiem iebilst – tiek rupji izsmieti, līdz ar to apklusinot jel kādu veselīgu diskusiju. Rezultāts ir sabiedrības sķelšana un radikalizēšanās.

NEKAUTRĒJAS IZTEIKT FIZISKUS DRAUDUS

Daļa no agresīvajiem aktīvistiem nekautrējas izteikt arī fiziskus draudus.

“Stobru sejā” veselības ministrei Ilzei Viņķelei nesen FB komentāros piesolīja kāds jauns vīrietis. Kāds cits rakstīja: “Eu cūka? Tev dārga tava ģimene??? Pazūdi no Latvijas. Ja nē, uz bērēm iesi viena.” Viņķele Re:Baltica/Re:Check stāsta, ka šādus draudus viņa un kolēģi saņemot katru nedēļu. Par pēdējiem viņa vērsās policijā.

Arī Re:Baltica/Re:Check birojā pērn rudenī ieradās vīrietis ar bēru ziedu pušķi, lai noskaidrotu, kādēļ it kā strādājam miljardiera Džordža Sorosa labā. Sorosīti ir viena no biežākajām birkām, ko mums piekar neapmierinātie dezinformācijas izplatītāji un arī atsevišķi politiķi. (Viens no Re:Baltica donoriem ir bijis arī Sorosa finansētais Open Society Institute, kas atklāti norādīts mūsu mājas lapā.) Vēlāk noskaidrojās, ka vīrietis jau iepriekš FB bija izteicis mums draudus. Negribīgi, bet Valsts policija uzsāka kriminālprocesu, ko vēlāk prokurors izbeidza, jo apdraudējums mums neesot bijis reāls. Šāda rīcība vajātāju tikai iedrošināja un viņš joprojām regulāri turpina man sūtīt īsziņas un zvanīt, lai pateiktu, ko par mums domā.

Taču, kopš Re:Check un arī lielākā Latvijas ziņu vietne Delfi uzsāka faktu pārbaudi FB, ir notikušas arī būtiskas izmaiņas. Redzot, ka viņu FB lapām samazinās redzamība, galvenie dezinformācijas izplatītāji izstrādāja jaunu taktiku. Lai diversificētu riskus, viņi radīja vēl jaunas FB lapas un arī savas mājas lapas. Lai arī katram no šiem kanāliem atsevišķi nav lielas auditorijas, tās dalās un izplata viena otras saturu, līdz ar to sasniedzot ievērojamu skaitu cilvēku.

Pēdējā laikā vairs netiek slēptas arī dezinformatoru biznesa intereses.

Galvenā vakcīnu apkarotāja sākusi pārdot pēc pašas vārdiem īpašu mobilo telefonu maciņu, kas aizturot kaitīgos starus. Strukturētā ūdens tirgotājs piedāvā arī pārtikas piegādi mājās, ko aktīvi reklamē savā viltus ziņu mājas lapā. Bet visi kopā viņi oktobrī satikās īpašā festivālā, kur lekciju nosaukumi atgādināja Harija Potera pasauli. Par 20 eiro dienas garumā dalībnieki dažādās lekcijās varēja uzzināt visu par aurām un čakrām, dziedinošiem akmeņiem un vakcīnu kaitīgumu. Ņemot vērā, ka par šīm tēmām izsludināti jau papildus semināri, jāsecina, ka festivāls bija izdevies.

KO DARĪT, JA REDZAT AIZDOMĪGU INFORMĀCIJU:

  • Sūtiet to Re:Check pārbaudīšanai uz e-pastu recheck@rebaltica.com
  • Dalieties Re:Check pārbaudītajām ziņām, lai sociālajos tīklos būtu pieejama arī objektīva informācija. Re:Check saturs tiek apkopts šeit
  • Ziņojiet uzreiz pa tiešo FB (šāda iespēja ir pie katra ieraksta). Bez faktu pārbaudītājiemkā Re:Check, FB saturu uzrauga vēl atsevišķa komanda. Viņu uzdevums ir sekot līdzi, lai netiktu pārkāpti virkne FB noteikumu, piemēram, izteikta naida runa, seksuāla rakstura draudi utt. Šie cilvēki var arī bloķēt konkrētus profilus un FB lapas, ko nevar faktu pārbaudītāji.
  • Ja jūtaties apdraudēts, ziņojiet arī Valsts policijai. Līdz šim policija pasīvi reaģē uz šādām sūdzībām, bet, iespējams, ja būs vairāk iesniegumu, arī policija pievērsīs vairāk uzmanības. Draudi virtuālajā pasaulē var nodarīt tik pat lielu ļaunumu kā reālajā.

Pirmpublikācija Gētes institūta Rīgā tīmekļvietnē projekta #Baltimeli (www.goethe.de/latvija/baltimeli) ietvaros.

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu