Uzmanības centrā - Baltkrievija. Atskats uz "Rīgas konferenci 2020"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valdis Kauliņš

Pagājušajā nedēļā tiešsaistes formātā tika aizvadīts drošības un ārpolitikas forums "Rīgas konference 2020", kurā uzstājās Baltkrievijas Koordinācijas padomes iniciatore Svetlana Tihanovska, NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, Eiropas Komisijas (EK) prezidenti Urzula fon der Leiena un dažādi eksperti, lai kopīgi apspriestu tādus tematus kā NATO nozīme abās Atlantijas okeāna pusēs, COVID-19 sekas un ES izturētspēja krīzes gadījumos. 

"Rīgas konference" norisinājās 12. un 13. novembrī. Tās galvenā daļa tiešraidē bija vērojama portālā TVNET.

Konferences mājaslapā, sociālajos tīklos un plašsaziņas līdzekļu platformās konference kopumā pulcēja 150 000 skatītāju visā pasaulē, norāda pasākuma rīkotāji.

Šogad "Rīgas konference" svinēja savu 15. gadadienu. Konferencē notika septiņas paneļdiskusijas, divas īpašas uzrunas, trīs iesildīšanās sesijas, kā arī četras blakus diskusijas. Viens no visvairāk gaidītajiem paneļiem bija "Momentuzņēmums par nākotni". Runājot par NATO panākumiem, Stoltenbergs paziņoja: "NATO ir visveiksmīgākā alianse vēsturē. Mūsu panākumu pamatā ir mūsu vērtības, brīvība, demokrātija, tiesiskums un nesaraujamā saikne starp mūsu valstīm." 

Runājot par Eiropu, fon der Leiena piebilda: "Ir pienācis laiks jaunai transatlantiskai darba kārtībai, kas būtu piemērota mūsdienu pasaulei, un es uzskatu, ka iniciatīvu vajadzētu uzņemties Eiropai."

Viena no visvairāk gaidītajām viešņām bija Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska.

"Mēs visi zinām, ka bez brīvas Baltkrievijas nav brīvas Eiropas. Mēs esam nogājuši garu ceļu un negriezīsimies atpakaļ. Mūsu valsts nekad nebūs tāda pati un Baltkrievija būs brīva," viņa uzrunāja konferences skatītājus. 

Baltkrievijā protesti turpinās jau vairāk nekā trīs mēnešus.

Rīgas Konferenci 2020 organizēja Latvijas Transatlantiskā organizācija ar Latvijas Ārlietu ministrijas un Latvijas Aizsardzības ministrijas atbalstu ciešā sadarbībā ar NATO Publiskās diplomātijas nodaļu, Konrāda Adenauera fondu Baltijas valstīs un EK pārstāvniecību Latvijā.

Atbalstu sniedz arī Kanādas vēstniecība Latvijā, ASV vēstniecība Latvijā, Rīgas pilsētas un Rīgas Tūrisma Attīstības Biroja oficiālais kongresu birojs Meet Riga, Norvēģijas vēstniecība Latvijā, Gruzijas vēstniecība Latvijā, Latvenergo, Swedbank, uzņēmums Seal un datu pētījumu aģentūra Norstat. Tehnisko atbalstu nodrošināja kompānija SIA AdDiction.

Rīgas Konferences partneri un atbalstītāji bija arī EEZ un Norvēģijas granti (EEA and Norway Grants), Bostonas Globālais Forums (Boston Global Forum), Mākslīgā intelekta un digitālās politikas centrs (Center for AI and Digital Policy), Mākslīgā intelekta Pasaules Sabiedrības Inovāciju Tīkls (AI World Society Innovation Network), Rīgas pilsētas dome, Amber Distributions, Askaneli Brothers, Pupuchi, NelleUlla, Birzī, Oxford Analytica, Latvijas Nacionālā bibliotēka, Armadillo, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultāte un Rīgas Juridiskā augstskola.

Informatīvo atbalstu konferencei sniedza TVNET, Latvijas Televīzija, LSM.LV, Latvijas Radio, LETA, LMT, Milmag, iPress, Postimees, The Lithuania Tribune, Spektr, Guvenlik Portali, Macdonald-Laurier Institute, Hospodarske Noviny, DELFI, Uluslararasi Ilisklier Konseyi, Baltic Defence College, un Hromadske International.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu