Ziemassvētku garšviela - kanēlis: 10 praktiski izmantojumi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Tuvojas Ziemassvētku un Adventes laiks, kas daudziem asociējas ar kanēļa smaržu. Tieši šajā laikā cilvēki izmanto šo garšvielu it visam – karstvīnam, piparkūkām, konditorejas izstrādājumiem un putrām. Tomēr kanēļa lietojums neaprobežojas ar virtuvi vien.

Kanēlis ir ārkārtīgi populāra garšviela, kas daudziem asociējas tieši ar Ziemassvētku tuvošanos. Tādēļ novembrī un decembrī var gadīties iegādāties pamatīgus kanēļa krājumus. Lūk, kā tos var praktiski izlietot.

Ādas kopšanai

Kanēlis satur komponentus, kas veicina ādas reģenerāciju, aptur novecošanās procesus, un tam arī piemīt pretiekaisuma iedarbība. Šeit derēs gan kanēļa ēteriskā eļļa, gan pulveris.

Pievieno dažus pilienus kanēļa ēteriskās eļļas dienas krēmam, pirms to uzklāj, un iemasē to sejā, lai veicinātu šūnu atjaunošanos. Savukārt ķermeņa ādai par labu nāks kanēļa skrubis – sajauc bļodā tējkaroti cukura, kanēļa, olīveļļas un medus. Visas sastāvdaļas sajauc viendabīgā masā, iemasē to ķermeņa ādā un noskalo.

Foto: Unsplash

Līdzeklis pret blaugznām un matu izkrišanu

Kanēļa sastāvā ir arī A, B, C, E un K grupas vitamīni, folskābe un citi mikroelementi. Tie aktivizē asinsriti galvas ādā, stiprina matu sīpoliņus – rezultātā mati aug biezāki un elastīgāki.

Pagatavo kanēļa matu un galvas ādas masku – sajauc medu un kanēli proporcijā 1:1. Uzklāj un iemasē medus un kanēļa masu galvas ādā, liec galvā dušas cepurīti, lai nepil, un atstāj iedarboties 15 līdz 20 minūtes. Pēc tam matus mazgā ar šampūnu un kondicionieri.

Cīņā pret kukaiņiem

Kanēlim piemīt specifisks aromāts – mums tas var šķist vilinošs, taču kukaiņiem tas it nemaz nepatiks. Kanēlis atbaidīs kodes, skudras un citus kukaiņus.

Izgatavo pretkožu līdzekli – auduma maisiņā vienādās proporcijās sajauc kanēļa standziņas lauskas, krustnagliņas un smaržīgos piparus. Novieto paciņu starp drēbēm vai iekar skapī, lai aizbaidītu kodes.

Vasarā un pavasarī pret kukaiņiem var cīnīties ar ūdens, etiķa un kanēļa maisījumu, kuru var uzsmidzināt skudru vai citu kukaiņu apsēstajās vietās. Ja kukaiņi tiek mājās caur kādām spraugām – tajās var iebāzt kanēļa standziņu vai tās gabalu.

Maskē mēbeļu defektus

Ar kanēli var viegli un ātri maskēt nelielas skrambas uz koka mēbelēm. Apkaisi skrāpējumus ar maltu kanēli un viegli paberzē ar kokvilnas lupatiņu vai salveti. Nelielas švīkas kļūs neredzamas vai mazāk pamanāmas.  

Foto: Unsplash

Aromāts mājoklim vai automašīnai

Kanēļa smarža stimulē smadzeņu darbību un mazina trauksmi, tādēļ tā aromāts nāks tikai par labu, ja ar to piepildīsi automašīnu vai darbistabu. Ķīmisko aromātu vietā automašīnā iekarini auduma maisiņu, kurā sabērtas dažas kanēļa standziņas. Lai padarītu aromātu spēcīgāku, uz standziņām uzpilini dažus pilienus kanēļa eļļas.

Arī mājoklī no kanēļa var pagatavot gaisa atsvaidzināju. Ielej katliņā nedaudz ūdens, pievieno tam apelsīna šķēlītes, sauju dzērveņu un dažas kanēļa standziņas. Vāri ūdeni, līdz parādās patīkams aromāts.

Vanna kājām

Tā kā kanēlim piemīt antibakteriāla iedarbība, kanēlis nāks par labu arī cīņā pret kāju sēnīti un pārmērīgu kāju svīšanu. Lej katliņā litru ūdens un pievieno tam desmit kanēļa standziņas. Visu izvāri un ļauj kanēļa novārījumam atdzist. Kad ūdens ir viegli silts, lej to veļas bļodā un mērcē tajā pēdas 20 minūtes.

Neitralizē nepatīkamu aromātu

Ja mājās ir mājdzīvnieki, paklāji var sākt smakot. To neitralizēs kanēlis – sajauc vienādās daļās sodu un kanēļa pulveri un uzber to uz paklāja, mīkstajām mēbelēm vai matračiem. Atstāj pulveri iedarboties piecas līdz desmit minūtes un nosūc to ar putekļusūcēju.  

Foto: Unsplash

Līdzeklis pret sliktu dūšu

Kanēlis ir dabisks antioksidants, tāpēc tas līdzēs pret vēdera uzpūšanos un sliktu dūšu. Pagatavo kanēļa tēju – katlā ielej vienu glāzi ūdens un pievieno vienu kanēļa standziņu. Vāri šķidrumu desmit minūtes, atdzesē un dzer maziem malciņiem. Kanēļa tēja izvadīs toksīnus un mazinās diskomfortu vēderā.

Mazina kāri pēc cukura

Tiem, kas cīnās ar vēlmi uzēst kaut ko saldu, kanēlis var būt īsts sabiedrotais. Šī garšviela normalizē glikozes līmeni asinīs. Ja vēlies mazināt kāri pēc cukura, sāc uzturā biežāk lietot kanēli, piemēram, pievieno to kafijai vai pārkaisi auzu pārslu putrai.

Mēslojums augiem

Kanēļa pulveris nāks par labu ne tikai cilvēkiem, bet arī augiem. Izmanto šo garšvielu kā mēslojumu un augu slimību novērsēju. Regulāra telpaugu laistīšana ar šķipsniņu kanēļa stiprinās auga sakņu sistēmu un stimulēs tā augšanu. Lai pasargātu augu no sēnītēm un infekcijām, apkaisi augsni ar tējkaroti kanēļa un aplej to ar ūdeni. Kanēlis arī iznīcinās pelējumu, kas radies uz augsnes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu