"Swedbank": Šogad Latvijas eksports kritīs ap 5%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
AS "Valmieras stikla šķiedra" rūpnīcas ražotne.
AS "Valmieras stikla šķiedra" rūpnīcas ražotne. Foto: Evija Trifanova/LETA

Šogad Latvijas eksportā prognozējams apmēram 5% kritums, kas ir mazāk nekā iepriekš gaidīts, šodien diskusijā par eksportu pandēmijas laikā un iespējām, kas patlaban pieejamas pašmāju uzņēmējiem, teica "Swedbank" galvenā ekonomiste Latvijā Līva Zorgenfreija.

Viņa stāstīja, ka Latvijas eksporta tirgus daļa šogad ir augusi, kas panākts, jo Latvijas uzņēmēji ir labāk spējuši noturēt savus eksporta tirgus apjomus nekā konkurenti.

"Swedbank" prognozes rāda, ka vīruss uzliesmos un šī gada pēdējais ceturksnis būs grūts ekonomikai.

"Domājam, ka Covid-19 vīrusa uzliesmojumi varētu būt viļņveidīgi līdz brīdim, kad nopietni varēs sākt runāt par visas populācijas vakcināciju. Neskaidrība būs pastiprināta vēl ilgāku laiku un medicīniskais risinājums zāļu vai vakcīnu izskatā pandēmijai plašāk pieejams varētu kļūt 2021.gada otrajā pusē," par "Swedbank" prognozēm stāstīja Zorgenfreija, uzsverot, ka valdībai ir jāturpina atbalsta pasākumi uzņēmējiem.

Viņa teica, ka šogad eksportā varētu būt apmēram 5% kritums, nākamgad tiek prognozēts 3,1% kāpums, bet 2022.gadā - 4,2% kāpums. "Lēnāk iekustēsimies nekā mēs iepriekš domājām," piebilda Zorgenfreija.

Savukārt "Attīstības finanšu institūciju "Altum"" ("Altum") Eksporta garantijas daļas un Korporatīvo darījumu daļas vadītāja Evija Zaķe uzsvēra, ka Latvija ir maza, atvērta ekonomika un veiksmīgi iziet no pandēmijas varam tikai ar eksportu.

Viņa teica, ka katrs uzņēmējs, izvēloties eksportēt, saskaras ar virkni risku. "Šobrīd kopš pavasara visam eksportam pāri ir viens liels neietekmējams risks - Covid-19 pandēmijas radītā ietekme, kas pavasarī noteikti radīja bažas un satraukuma vilni, ko izjutām arī "Altum", jo divu mēnešu laikā saņēmām gada pieteikumu apmēru, un sapratām, cik svarīgs eksportētājiem ir atbalsts nodrošināties pret maksātnespējas draudiem," teica Zaķe.

Viņa stāstīja, ka pašreiz visa pasaule ir kļuvusi par lielu neparedzamu biznesa vidi un eksportētāji arvien biežāk meklē risinājumus kā pasargāt sevi pret partneru nemaksāšanas vai maksātnespējas draudiem.

"Altum" jau vairāk nekā divus gadus ir risinājums - eksporta garantija, kas ir līdzīga eksporta darījumu apdrošināšana. Zaķe uzsvēra, ka "Altum" atbalsta visus eksportētājus un tai nav būtisku nozaru ierobežojumu. Darījumi tiek vērtēti individuāli, bet kopš pavasara redzams, ka vairāk nāk tieši lielie eksportētāji, kuri, iespējams, ir zaudējuši apdrošināšanas polisi privātajā sektorā, un "Altum" ir kā risinājums, lai uzņēmums varētu droši turpināt eksporta aktivitātes.

Zaķe arī teica, ka "Altum" apdrošina gan komerciālos, gan politiskos riskus, kas pašreiz kļūst arvien aktuālāki trešajās valstīs, tostarp, šobrīd Baltkrievijā.

"Ir uzņēmēji, eksportētāji, kas joprojām turpina eksporta aktivitātes un mūsu pienākums ir palīdzēt viņiem to darīt, ja viņi ir gana stipri un drosmīgi, lai to darītu," stāstīja Zaķe, skaidrojot, ka vienas garantijas apmērs ir līdz diviem miljoniem eiro un pēcapmaksas termiņš var sasniegt līdz pat diviem gadiem, kas ir ļoti konkurētspējīgi apdrošināšanas nosacījumi pret privāto sektoru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu