ES ministri vienojušies paplašināt sankcijas pret Baltkrievijas režīmu, paziņo Lietuva (2)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri ceturtdien vienojušies paplašināt sankcijas pret Baltkrievijas režīmu, paziņojusi Lietuvas Ārlietu ministrija.

"Ārlietu ministri atzinuši, ka, reaģējot uz režīma represiju pastiprināšanos Baltkrievijā, ES sankcijas ir jāpaplašina, aptverot ne tikai lielāku skaitu par represijām atbildīgo amatpersonu, bet arī režīma finansiālos atbalstītājus," teikts ministrijas paziņojumā.

Kā ES ministru apspriedē uzsvēris Lietuvas aizejošās valdības ārlietu ministrs Lins Linkevičs, ir svarīgi pastiprināt spiedienu uz Minskas režīmu un pēc iespējas drīzāk pieņemt trešo ES sankciju paketi, ņemot vērā morālo un politisko strupceļu, kāds izveidojies Baltkrievijā.

"Aizturēti vairāk nekā 25 000 mierīgu protestētāju, turpinās plašas vajāšanas, politieslodzīto skaits sasniedzis nepieredzētus apmērus. Režīma brutālās darbības pret Baltkrievijas sabiedrību pieņemas spēkā, notikusi nežēlīga izrēķināšanās ar jaunu protestētāju Romānu Bondarenko, tikmēr valsts vara tikai imitē dialogu ar opozīciju un izstrādā konstitūcijas grozījumus. Vienīgā izeja ir jaunas, brīvas vēlēšanas," norādījis Linkevičs.

ES jau noteikusi sankcijas par Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu un vardarbību pret mierīgiem protestētājiem vairāk nekā 50 režīma amatpersonām, tai skaitā līdzšinējam autoritārajam prezidentam Aleksandram Lukašenko.

Ministri apsprieduši arī situāciju Kalnu Karabahā un 10.novembrī parakstīto Krievijas, Azerbaidžānas un Armēnijas vienošanos par karadarbības izbeigšanu.

Kā uzsvēris Linkevičs, šo konfliktu nevar uzskatīt par atrisinātu.

"Vienīgais pozitīvais aspekts ir uguns pārtraukšana, taču visi pārējie apstākļi vieš satraukumu. Konflikts paliek neatrisināts, Krievija vēl vairāk pastiprinājusi savu ietekmi reģionā," viņš norādījis.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu