Polijas parlaments atbalsta valdības lēmumu uzlikt veto ES budžetam

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis
Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis Foto: Scanpix/EPA

Polijas parlaments ceturtdien atbalstījis valdības lēmumu uzlikt veto Eiropas Savienības (ES) budžetam, lai tādējādi bloķētu ieceri saistīt ES fondu līdzekļu piešķiršanu ar tā dēvētās likuma varas ievērošanu.

Balsojumā, kas notika tikai dažas stundas pirms ES dalībvalstu attālināti rīkotā samita, kurā galvenā tēma būs budžeta bloķēšanas izraisītā politiskā krīze, no 460 Seima deputātiem atbalstu valdības rīcībai izteica 236.

209 deputāti balsoja pret, bet viens atturējās.

Parlamenta pieņemtajā rezolūcijā pārējās ES dalībvalstis aicinātas atgriezties pie sarunu galda, lai panāktu vienošanos, kas respektētu dalībvalstu suverēnās tiesības.

Kā ziņots, Ungārija un Polija pirmdien uzlika veto ES ilgtermiņa budžetam un bloka tautsaimniecības atveseļošanas paketei pēc Covid-19 izraisītās krīzes.

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis norādījis, ka Varšava iebilst pret "patvaļīgajiem kritērijiem tā dēvētās likuma varas izvērtēšanai".

"Polija nevar akceptēt ES mehānismu šādā formā, jo tas novedīs pie politisko un patvaļīgo kritēriju prevalēšanas pār padziļinātu analīzi," feisbukā raksta Moraveckis.

Savukārt tieslietu ministrs Zbigņevs Zjabro paziņojis, ka Polija likusi "sadzirdēt savu balsi".

"Vēsture top mūsu acu priekšā. Istablišments Vācijā un Briselē mēģina īstenot revolūciju un radīt vienotu Eiropas valsti, kas būtu bāzēta Briselē vai, iespējams, Vācijā," norādījis Zjabro.

"Fakts, ka Polija aizstāv ne tikai savas, bet arī citu valstu intereses, fakts, ka tā aizstāv savu suverenitāti, ir labas ziņas visai Eiropai," piebildis tieslietu ministrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu